Premijer ZDK: Vakcinacija je svjetlo na kraju tunela

10.03.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Pocelo je cijepljenje zdravstvenih radnika u Opcoj bolnici u Sarajevu. U ovoj bolnici prvu dozu AstraZenecinog indijskog cjepiva Covishiled dobiva 170 zdravstvenih radnika, a cjepiva koja se koriste donirala je Srbija, odnosno predsjednik Aleksandar Vucic. Photo: PIXSELL

Proces vakcinacije na području Zeničko-dobojskog kantona počeo je sredinom prošlog mjeseca vakcinacijom zdravstvenih radnika u dvanaest domova zdravlja, Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj, saopćila je kantonalna pres-služba.

Nakon što je u martu distribuirano 1.480 doza vakcine AstraZeneca – Covishield, što je zadovoljilo manje od polovine od oko 2.500 prijavljenih zdravstvenih radnika u javnim i privatnim ustanovama, ove sedmice stigla je i prva pošiljka od 1.700 “Pfizer” vakcina iz COVAX programa te je vakcinacija zdravstvenih radnika nastavljena.

Procesom vakcinacije u Kantonu upravlja Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici (INZ), a u skladu s planom vakcinacije Federalnog ministarstva zdravstva. Prijava za vakcinisanje vrši se po zdravstvenim ustanovama za zdravstvene radnike, a za ostale društvene grupe u nadležnoj ambulanti porodične medicine.

To znači da se svaki građanin prijavljuje svom porodičnom ljekaru/ambulanti, koja pravi spiskove prioriteta utvrđenih na nivou FBiH i ZDK. Nakon zdravstvenih radnika, prioritet su stariji od od 75/70/65 godina, bolesnici registrovanih hroničnih bolesti, policija, vatrogasci, prosvjetni radnici, novinari, a potom svi ostali građani.

Imunizacijom će biti obuhvaćeni svi građani koji se prijave za vakcinaciju bez obzira na to da li imaju zdravstveno osiguranje.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić rekao je da je zdravstveni sistem spreman za masovnu imunizaciju stanovništva i poručio da će Vlada nastaviti pružati podršku ustanovama koje vode ovaj proces.

– Najveći prioritet ove vlade je borba za zdravlje građana i saniranje posljedica pandemije. Vakcinacija je svjetlo na kraju tunela i jedini put da steknemo kolektivni imunitet. Pozivam građane da nam pomognu da dođemo do zajedničkog cilja i da se, do tada, svi pridržavamo epidemioloških mjera i preporuka – rekao je Bašić.

Prema podacima INZ-a, domovi zdravlja u ZDK do sredine prošlog mjeseca dostavili su preliminarne spiskove oko 18.000 građana, starijih od 65 godina ili hroničnih bolesnika, koji su se prijavili za vakcinaciju, tako da, sa zdravstvenim radnicima, ukupan broj prijavljenih je 20.000. Spiskovi javnih službi, javnih radnika, policije, prosvjetara, novinara, prave se na lokalnom nivou i još nisu dostavljeni INZ-u.

Domovi zdravlja do daljnjeg su produžili rok za prijavu za vakcinaciju, tako da će se distribucija vakcina koje će u narednom periodu pristizati u većim količinama vršiti u skladu sa iskazanim potrebama i ažuriranim spiskovima.

Početkom ove sedmice krenula je distribucija prve faze informativnih letaka i plakata o prednostima imunizacije, u okviru kampanje koja će pozivati građane da se vakcinišu, kao i dati im osnovne informacije o samom procesu. Informativni leci i plakati bit će dostupni u javnim ustanovama i institucijama te na prihvatljivim lokacijama u svih dvanaest općina i gradova ZDK.

IZVORFena
Prethodni članakUdruženje hotelijera i restoratera BiH: Znam da su ugostitelji u velikim problemima, ali strahota je snimak sa Vlakova
Sljedeći članakTuga do neba: Covid odnosi porodice, u 7 dana preminula su dva brata, dva oca, dva supruga…