Portal 072info

Premijera digitalizirane verzije filma “Valter brani Sarajevo”

607_20130911132924_valter

U sklopu 6. CineEast Festivala u Luksemburgu, Filmski centar Sarajevo će 17. oktobra premijerno predstaviti restauriranu i digitaliziranu verziju filma ”Valter brani Sarajevo”, reditelja Hajrudina Šibe Krvavca.

“Valter brani Sarajevo” je snimljen 1972. godine i jedan je od najpoznatijih filmova nastalih u produkciji Bosna film iz Sarajeva. Enormnu popularnost stekao je u Kini, gdje je postao jedan od kultnih filmova, a lik iz filma Valter omiljeni filmski junak.

„Valter brani Sarajevo zasigurno predstavlja predvodnika u žanru triler akcioni film kada je u pitanju Istočna Evropa. Hajrudin Šiba Krvavac jedno je od najznačajnijh rediteljskih imena u historiji bosanskohercegovačke kinematografije. Njegov stil odlikuju maštovitost, hrabrost i jednostavnost, a njegova filmska estetika i danas je uzor mnogim mladim rediteljima novije bh. kinematografije. Filmski centar Sarajevo je restaurirao i digitalizirao opus dugometražnih igranih filmova Hajrudina Šibe Krvavca. Pored filma „Valter brani Sarajevo“, restaurirani su i filmovi „Diverzanti“, „Most“ i „Partizanska eskadrila“. Prioritetni cilj u našem daljem radu je kontinuirani nastavak rada na zaštiti bosanskohercegovačkih filmova koji predstavljaju istinsko blago ove zemlje”, izjavio je direktor Filmskog centra Sarajevo Adis Bakrač.

federalna.ba

Podijelite članak