Portal 072info

Premijera digitalizirane verzije filma “Valter brani Sarajevo”

607_20130911132924_valter

U sklopu 6. CineEast Festivala u Luksemburgu, Filmski centar Sarajevo će 17. oktobra premijerno predstaviti restauriranu i digitaliziranu verziju filma ”Valter brani Sarajevo”, reditelja Hajrudina Šibe Krvavca.

“Valter brani Sarajevo” je snimljen 1972. godine i jedan je od najpoznatijih filmova nastalih u produkciji Bosna film iz Sarajeva. Enormnu popularnost stekao je u Kini, gdje je postao jedan od kultnih filmova, a lik iz filma Valter omiljeni filmski junak.

„Valter brani Sarajevo zasigurno predstavlja predvodnika u žanru triler akcioni film kada je u pitanju Istočna Evropa. Hajrudin Šiba Krvavac jedno je od najznačajnijh rediteljskih imena u historiji bosanskohercegovačke kinematografije. Njegov stil odlikuju maštovitost, hrabrost i jednostavnost, a njegova filmska estetika i danas je uzor mnogim mladim rediteljima novije bh. kinematografije. Filmski centar Sarajevo je restaurirao i digitalizirao opus dugometražnih igranih filmova Hajrudina Šibe Krvavca. Pored filma „Valter brani Sarajevo“, restaurirani su i filmovi „Diverzanti“, „Most“ i „Partizanska eskadrila“. Prioritetni cilj u našem daljem radu je kontinuirani nastavak rada na zaštiti bosanskohercegovačkih filmova koji predstavljaju istinsko blago ove zemlje”, izjavio je direktor Filmskog centra Sarajevo Adis Bakrač.

federalna.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box