Premijera: Poslušajte jednu od najljepših obrada sevdalinke “Kraj tanana šadrvana”

Elvir Bandić Banda skoro 20 godina postoji na našoj sceni. Poznat je po jakom,čistom vokalu i jedinstvenom pristupu muzici. Za Elvira je poznato da odlično interpetira jazz,pop i rock muziku a sada će zasigurno iznenaditi sve poštovaoce njegovog rada. U pitanju je album sa sevdalinkama i tradicionalnom muzikom koji će uskoro ugledati svjetlost dana.
O albumu je svoj komentar dao i vrsni poznavalac muzičke umjetnosti, poznati sarajevski novinar,muzički recezenzent studija “Tempo” i publicista Amir Misirlić.
Slika 1
“Kada sam dobio novi neobjavljeni album Elvira Bandića Bande i kada sam vidio da je to zapravo snimak koncerta na kojem je ovaj, sa svojim pratećim sastavom izvodio sve same sevdalinke prvo što mi je palo na pamet bilo je pitanje opravdanosti ovakvog projekta. Pomislio sam “Zar nije dosta tog zarađivanja na sevdahu?”. I nisam bio siguran da može ponuditi do te mjere svježe interpretacije toliko puta izvedenih pjesama, a da to ima nekog smisla. 
Međutim, nakon što sam čuo tih ukupno trinaest pjesama odgovor na postavljenja pitanja bio je više nego jasan. Ima i smisla i razloga za objavljivanje jednog ovakvog izdanja. Prije svega zbog načina na koji su Banda i njegovi prijatelji iz benda donijeli ove pjesme. Iako su se potrudili da ne diraju u osnovnu strukturu pjesama ipak im je njihov muzički background i sklonost ka jazzu i funkiju dao tu finu nadogradnju zbog koje su zazvučale na momente kao da se radi o pjesmama koje prvi put čujete i baš vam prijaju.
Slika 4
Posebnu draž ovom albumu daje činjenica da je rađen uživo i bez naknadnih dosnimavanja. I kada to znate možete samo da s poštovanjem odslušate rijetko dobro uvježban sastav koji vas kroz pjesme vodi na takav način da im ni najveće cjepidlake ne mogu naći značajniju zamjerku. Snimak je čist, a svirka precizna. A izbor pjesama je vrlo zanimljiv, jer su u repertoar uvrstili i one klasike kao što su “U Stambolu na Bosforu”, “Kad ja pođoh na Bentbašu”, “Djevojka sokolu zulum učinila”, “Kraj tanana šadrvana” ili “Evo ovu rumen ružu”, ali iz riznice sevdaha  izvukli i malo poznate bisere kao što su  “Kaži mi druže bol i jad”, “Ismihana”, “Djevo, djevo” i “Jusuf stari”.
Elvir Bandić je ovim albumom pokazao da dobre pjesme i nakon brojnih verzija i izvođenja i dalje ostaju trajna inspiracija za stvaraoce koji znaju da im priđu na pravi način i otkriju nam još neku njihovu novu dimenziju. Jedan od takvih stvaralaca je, sasvim sigurno, i Elvir Bandić i ovaj album staje uz rame sa onim najuspješnijim savremenim iščitavanjima sevdalinke.”
Album pod imenom “Sevdah live” najavljuje obrada sevdalinke “Kraj tanana šadrvana” koju možete premijerno čuti na našem portalu. Album izdaje  produkcijska kuća “Tempo production” za cijeli svijet u digitalnom izdanju.
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.