Premijerka džave odgađa vjenčanje zbog novih epidemioloških mjera

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern odgodila je svoje vjenčanje nakon što je najavila restriktivne mjere borbe protiv širenja omikron varijante koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na Novom Zelandu je potvrđeno devet slučajeva zaraze omikron varijantom koronavirusa, a vlada je najavila restriktivne epidemiološke mjere, uključujući obavezno nošenje maske, ograničenje broja ljudi na skupovima i korištenje potvrda o vakcinaciji.

BBC javlja da je premijerka Ardern odgodila i vlastitu ceremoniju vjenčanja koja je trebala biti održana uskoro i poručila da ona ne može biti izuzetak u odnosu na druge građane i da mora poštivati važeće mjere.

Na skupovima poput vjenčanja i koncerta na Novom Zelandu može se okupiti maksimalno stotinu ljudi, a slična ograničenja važe i za restorane i barove.

Lokalni mediji su ranije javili da će se Ardern uskoro udati za svog dugogodišnjeg partnera Clarkea Gayforda, oca njenog trogodišnjeg djeteta.

Na Novom Zelandu je od početka pandemije COVID-19 potvrđeno 15.550 slučajeva zaraze koronavirusom, a od posljedica zaraze umrle su 52 osobe.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE