AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Muzika/TV / Zabava

Glumica Darinka Dara Čalenić preminula je noćas u 87. godini, nakon duge i teške bolesti, saopćeno je iz Kino-Teatra.

Sahrana će biti održana u krugu najuže porodice, u Novom Sadu.

Dara Čalenić rodjena je 18. jula 1934. godine u Novom Sadu, gdje je završila osnovnu školu, gimnaziju i Srednju glumačku školu pri Srpskom narodnom pozorištu. Prvi angažman dobila je 1949. godine u Narodnom pozorištu u Kraljevu, zatim prelazi u pozorišta u Užicu i Somboru, a 1954. postaje članica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

U Savremeno pozorište u Beogradu prešla je 1960. godine, a 1964. u Jugoslovensko dramsko pozorište. Godine 1974. prelazi u slobodne umjetnike. Penzioniše se 1988. godine. Na sceni je odigrala preko 40 glavnih uloga.

Na televiziji je učestvovala u mnogim dramskim emisijama, raznim serijama, zabavnom i dječijem programu. U filmovima je odigrala veliki broj uloga.

Dobitnica je nagrade za glumačko ostvarenje na Sterijinom pozorju 1965. (Izota u Savonaroli i njegovim prijateljima). Nagrađena je 2006. zlatnom plaketom i diplomom Sterijinog pozorja “za izuzetnu glumačku ličnost i pomoć mladima”. Godine 1975. godine dobila je nagradu Avala filma za najbolju debitantsku ulogu u filmu “Pop Ćira i pop Spira”.

Od 1970. godine živjela je u Americi, gdje je igrala u drami I. Bergmana “Persona”, koju je režirao njen suprug, ugledni profesor filma na Harvardu Vlada Petrić, koosnivač i Harvardovog filmskog arhiva.

U Beograd se vratila 2014. godine, gdje posljednje godine života provodi sa svojim suprugom.

Od 2004. godine, ustanovljene su dve specijalne (novčane) nagrade na Sterijinom pozorju, za najbolju glumicu i glumca do 30 godina iz fonda “Dara Čalenić”.