Preminuo britanski princ Philip (99), suprug kraljice Elizabete

Princ Philip, vojvoda od Edinburga i suprug engleske kraljice Elizabete II umro je u 99. godini, objavila je to kraljevska porodica.

“Njegovo kraljevsko visočanstvo preminulo je mirno jutros u dvorcu Windsor”, saopćili su iz kraljevske porodice.

Philip i kraljica bili su u braku više od 70 godina, što ga je učinilo najdugovječnijim supružnikom vladajućeg britanskog monarha.
Philip je rođen na grčkom ostrvu Krf 10. juna 1921. godine od grčkog princa Andrewa i princeze Alice od Battenberga.

Školovao se u Velikoj Britaniji, a tokom Drugog svjetskog rata je sudjelovao s Kraljevskom mornaricom u bitkama na Sredozemlju i Pacifiku.

Godine 1947. postao je britanski državljanin i odrekao se prava na prijestolje Grčke i Danske te je uzeo anglizirano majčino prezime Mountbatten. Osim toga bitno je navesti da je nakon što se odrekao grčke i danske krune, prešao s grčkog pravoslavlja na anglikanstvo.

Oženio se 1947. godine Elizabetom II, tada prijestolonasljednicom britanske krune s kojom ima četvero djece – princa Charlesa koji je princ od Walesa i prijestolonasljednik, zatim princezu Anne, princa Andrewa, vojvodu od Yorka i princa Edwarda koji je grof od Wessexa.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakGrad Zenica i JP „VIK“ Zenica najuspješniji u efikasnosti upravljanja gubicima vode u vodovodnim preduzećima
Sljedeći članakU FBiH do sada vakcinisano 15.000 osoba, doza trenutno ima još samo za 45.000 ljudi