0122BA7F 6383 4C62 8CDB 0DC3A2C68A09
AUTOR: K.H.
DATUM: stu 17, 2021 @ 11:45
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Britanski fotoreporter Tom Stoddart, autor jedne od najpoznatijih fotografija nastalih u ratnom Sarajevu, preminuo je.

NER FIT

Stoddart je jedan od mnogih stranih fotoreportera koji su tokom rata u svijet slali slike iz opkoljenog Sarajeva. Sredinom 1993. godine napravio je fotografiju “Žena Sarajeva”, na kojoj je moguće vidjeti Sarajku Melihu Varešanović.

Stoddart se kasnije u razgovoru za časopis Reportage osvrnuo na momenat kada je nastala ova fotografija, kazavši kako je snimljena u najkrvavijem trenutku.

“Radio sam na foto-eseju koji je dokumentovao živote žena u ratnom Sarajevu. Svakog dana, te žene su hrabro odlazile po kruh i vodu, neprestano na meti snajpera. Ulice na Dobrinji bile su naročito opasne i ljudi se nisu izlagali opasnosti bez prijeke potrebe. Čuli su se pucnji snajpera i ja sam našao zaklon iza vreća s pijeskom, a u tom trenutku se, iznenada, jedna žena pojavila na pustoj ulici. Hodala je ponosno, visoko uzdignute glave i imala ruž na usnama, štikle i šarenu haljinu. Uspio sam napraviti tri ili četiri snimka svojom Leicom dok je prolazila pored mene”, ispričao je Stoddart.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Dodao je kako se nakon rata odlučio vratiti u BiH i pronaći Melihu Varešanović kako bi je ponovo fotografisao i napravio intervju s njom. Ponosna Sarajka tada mu je rekla da je izuzetno sretna što taj ratni snimak postoji te kako on šalje jasnu poruku snajperistima: “Nikad nas nećete poraziti!”.

Fotografija “Žena Sarajeva” stavljena je na aukciju, a početna cijena iznosi 1.500 funti. Autor je od 1993. dobijao brojne ponude i nagrade, a jedan primjerak ove fotografije ima i poznata holivudska glumica Angelina Jolie.

LIDER