Preminuo kineski doktor koji je razotkrio zataškavanje epidemije SARS-a

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U 91. godini preminuo je Jiang Janjong (Yanyong), bivši vojni hirurg koji je 2003. razotkrio kinesko zataškavanje epidemije SARS-a. Preminuo je u subotu u Pekingu od upale pluća, izvijestili su prijatelji i porodica, a prenosi BBC.

Znao za više od 100 slučajeva zaraze

Janjong je napisao upozorenje u ranoj fazi krize sa SARS-om u kojem je otkrio da su dužnosnici umanjili prijetnju. Za vrijeme pojave SARS-a radio je u pekinškoj bolnici te ga je uznemirilo što je kineski ministar zdravstva kazao građanima kako je do sada zabilježeno samo nekoliko slučajeva te smrtonosne respiratorne bolesti.

Naime, on je znao za više od 100 slučajeva zaraze. Poslao je pismo kineskim državnim medijima u kojem je razotkrio šta se događa, ali lokalni mediji su ga ignorirali. No pismo je potom procurilo u strane medije koji su njegovu priču objavili u cijelosti.

Zbog njegovih poteza je kineska vlada bila prisiljena priznati da je u javnost iznijela lažne informacije o epidemiji, nakon čega je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) krenula u akciju. Pod hitno su uvedene stroge zdravstvene mjere koje su pomogle u suzbijanju širenja virusa.

Navodno bio u kućnom pritvoru

– Osjećao sam da moram razotkriti što se događa, ne samo da spasim Kinu, već da spasim svijet – rekao je o svojim postupcima. Janjong je zatim sljedeće godine ponovno izazvao kineske vlasti. Pozvao je čelnike Komunističke partije Kine da priznaju kako je gušenje prodemokratskih protesta na Trgu Tiananmen 1989. bilo pogrešno i da su pritom ubijene stotine, možda i hiljade civila.

Pisao je o tome kako je te noći kad su tenkovi došli na trg bio glavni hirurg u vojnoj glavnoj bolnici u Pekingu i da su vojnici pucali u gomilu. Nedugo nakon objavljivanja priče, policija je privela njega i njegovu suprugu. No, to ga nije zaustavilo. 2019. je napisao pismo kineskom predsjedniku Si Đinpingu (Xi Jinping), ponovno osuđujući represiju na Trgu Tiananmen. Navodno je nakon toga stavljen u kućni pritvor.