Prenose li izmjene Zakona o drumskom saobraćaju RS nadležnosti sa države na entitet?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U RS stupile su na snagu izmjene i dopune Zakona o drumskom saobraćaju, za koje su pojedini državni parlamentarci tražili izjašnjavanje Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine. 

Navode da se ovim izmjenama prenose nadležnosti sa države na entitet. Iz entitetskog ministarstva demantuju ove kritike, dok prevoznici iz RS traže da licence mogu dobiti u bilo kojem dijelu zemlje, putem jedinstvenog obrasca državnog ministarstva.

Jedinstveni softver i obrazac

Prevoznici iz RS traže da se licence za međunarodni prevoz mogu izvaditi u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine i godinama su tražili da se ovo pitanje tehnički riješi, putem jedinstvenog softvera i jedinstvenog obrasca Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

– U potpunosti se slažemo da ostaje licenca sa grbom i zastavom Bosne i Hercegovine i pečatom ministarstva transporta BiH, ali imamo protiv toga da mora prevoznik iz Bihaća, recimo, da ide u Sarajevo kad može doći do Banje Luke ili onaj iz Istočnog Sarajeva u Banju Luku, kad je može može izvaditi u Sarajevu. Znači, samo je u tome problem – kaže Nikola Grbić iz Udruženja prevoznika RS.

Prašina se digla kada je u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine zatraženo izjašnjavanje Ministarstva komunikacija i transporta BiH za izmjene i dopune zakona o drumskom saobraćaju RS koje, navodno, brisanjem člana 9 ukidaju nadležnosti države i vraćaju ih na entitet, te dozvoljavaju postojanje dvije licence za prevoznike.

– Međunarodni i međuentitetski prevoz je isključiva nadležnosti države Bosne i Hercegovine, pa tako i izdavanje licenci, No, ovim zakonom osporavaju se zakoni na nivou Bosne i Hercegovine – upozorava poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šerif Špago.

Zatraženo tumačenje izmjena zakona

U Мinistarstvu komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine nemaju odgovora, dok isti ne dobiju оd entitetskog ministarstva.

– Od resornog entitetskog ministarstva zatraženo je tumačenje izmjena Zakona te će se na temelju odgovora vršiti dalja harmonizacija propisa sa propisima na državnom nivou, kako bi se olakšalo prevoznicima u Bosni i Hercegovini – objašnjava zamjenik ministra komunikacija i transporta BiH Ognjen Janjić.

BHRT je, međutim, dobili opširan odgovor od Мinistarstva saobraćaja RS. Navode da su dvije licence postojale i ranije, a da su brisane odredbe zakona koje su u neravnopravan položaj stavljale prevoznike iz RS na transportnom tržištu ovog entiteta.

– Izmjene i dopune Zakona o drumskom saobraćaju RS ne derogiraju, niti osporavaju važenje licence prevoznika koju izdaje Ministarstvo komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine. Jasno je propisano da se obavljanje međunarodnog prevoza vrši u skladu sa odredbama međunarodnih sporazuma – navode iz Ministarstva.

Prevoznike, međutim, ne zanimaju institucionalna neslaganja po bilo kojoj osnovi. Traže samo jednostavnije procedure i jedinstvene licence koje neće samo pokazati ko je nadležan da ih izdaje, već licence koje će, kako navode, razlikovati legalne od nelegalnih prevoznika.

BHRT