Prepiske iz Skya koje su tužioci Pašić i Čampara “zaboravili”: “Šmrk mi je rekao da je isfinansirao cijelu Konakovićevu kampanju i da će mu njegovi tužioci pokriti krivična djela”

Prepiske iz Skya koje su tužioci Pašić i Čampara “zaboravili”: “Šmrk mi je rekao da je isfinansirao cijelu Konakovićevu kampanju i da će mu njegovi tužioci pokriti krivična djela”

Bio je mart 2021. godine kada je sarajevski biznismen Elmedin Karišik putem Skya poslao poruke Saniju El Murdi, bh. državljaninu optuženom za krijumčarenje velikih količina kokaina za kartel Tito i Dino.

“Jučer, prije nego smo krenuli na džumu sretnem onog Šmrka sa starim njegovim i zvali me, hajde da jedemo. Priča mi za Konakovića, isfinansirao mu čitavu kampanju, sad prošle izbore”, napisao je Karišik.

“Oni mu isfinansirali kampanju”, pita Murda.

“Pa, nije mi baš sve ispričao, ali kako sam skontao sad te neke tužioce stavio Konaković svoje što je on imao te predmete i odbačeni su svi”, pojasnio je Karišik.

“I to tebi samo tako ispriča usput onako”, upitao je El Murda.

“Što se tiče MUP-a u FUP-a”, uzvratio je Karišik.

Ove prepiske, međutim, do danas nikad nisu ugledale svjetlo dana. A evo i zbog čega. Za lakše praćenje ove priče ukratko ćemo predstaviti glavne likove.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i Pravde i ministar vanjskih poslova BiH.

Elmedin Karišik, sarajevski biznismen preko kojeg su narko dileri prali novac. Hapšen po naredbi Tužilaštva BiH u okviru slučaja Ibrahima Hadžibajrića. Trenutno na slobodi.

Sani Al Murda, bh. državljanin kojeg belgijsko pravosuđe potražuje zbog krijumčarenja 3,2 tone kokaina. Trenutno na slobodi u Turskoj. Povezan sa kartelom Tito i Dino.

Admir Arnautović Šmrk, sarajevski narko diler kojeg je uhapsilo Tužilaštvo BiH. Trenutno na slobodi.

Džermin Pašić, državni tužilac, po izboru Ambasade SAD-a “Heroj mjeseca”, zadužen za istrage u slučajevima Sky. Blizak prijatelj državnog tužioca Dubravka Čampare.

Dubravko Čampara, državni tužilac koji je vodio istrage u predmetima Sky. Brat kadra NiP-a Aljoše Čampare.

Mirsad Crnovršanin, bivši stručni saradnik državnog tužitelja Dubravka Čampare. Trenutno advokat u zajedničkoj kancelariji koju je otvorio za Čamparinom suprugom Maidom.

Adis Drnda, pripadnik SIPA-e, blizak Aljoši i Dubravko Čampari. Povezan sa Elmedinom Karišikom.

Nusret Selimović, bivši komesar MUP-a Kantona Sarajevo, “heroj mjeseca” Ambasade SAD-a, povezan sa porodicom Čampara i Džerminom Pašićem.

September je 2022. godine. Tužilac Tužilaštva BiH Džermin Pašić izdaje naredbu za hapšenje Admira Arnautovića Šmrka zbog kriminala koji je “dokumentiran” u okviru aplikacije Sky. Ali kada su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo doveli ovog sarajevskog kriminalca u zgradu Tužilaštva BiH kako bi ga predali u nadležnost postupajućeg tužioca, Džermin Pašić je naprasno nestao. Umjesto njega, Šmrka je preuzela tužiteljica Bojana Jolović. I, sutradan, kada je postupajući tužilac trebao ispitati uhapšenog Arnautovića, Pašić se izgubio. Šmrka su, stoga, morali ispitati tužioci Mladen Furtula i Bojana Jolović. Dan kasnije, Pašić se nije pojavio ni u sudnici Suda BiH kako bi iščitao prijedlog za određivanje pritvora kriminalcu koji je uhapšen po njegovoj naredbi. U sudnicu su, ponovo, morali tužitelji Furtula i Jolović. Na kraju je vd. glavnog državnog tužioca Milanko Kajganić skinuo sa predmeta Šmrk tužitelja Pašića, te ga je dao na postupanje Sanji Ljuboje-Romić, koja je tek nedavno imenovana za državnu tužiteljicu.

Predmet protiv Admira Arnautovića zvanog Šmrk formiran je na osnovu saznanja prikupljenih putem aplikacije Sky. Predmet je, prvobitno, registriran na tužioca Džermina Pašića, koji je prije toga, po izboru Ambasade SAD-a, proglašen – “herojem mjeseca”. Sredinom septembra prošle godine, tužiteljica Sanja Ljuboje-Romić, koju je prije toga glavni tužitelj Milanko Kajganić pridružio Pašiću i Sky predmetima, bila je odsutna i tužilac Džermin Pašić je procijenio da je njeno odsustvo idealno za provođenje akcije Bumerang, odnosno za hapšenje Admira Arnautovića zvanog Šmrk i njegovog partnera Adnana Maglića. U strahu da Sudu BiH uputi prijedlog za izdavanje naredbe za pretrese Šmrkovih objekata, tužilac Pašić je primijenio za njega ustaljenu praksu. U ponedjeljak, 19. septembra 2022. godine, poslije radnog vremena, Pašić je “zbog hitnosti” izdao pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo naredbu da uhapse Admira Arnautovića. Umjesto pismenog zahtjeva, od Suda BiH je tražio “usmenu naredbu” za pretresanje Šmrkovih objekata. Usmenu naredbu je izdao dežurni sudija Goran Radević, a predmet je kasnije preuzela sutkinja Hasija Mašović. Pripadnici MUP-a KS su krenuli u akciju. Došli su na adrese na kojima su živjeli Arnautović i Maglić, ali pretrese nisu započeli. Umjesto upada u Šmrkovu kuću, tužilac Pašić je predložio da pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo pozovu Admira Arnautovića da se sam javi u Policijsku upravu Centar. Šmrk se, prema informacijama Istrage, u policijsku upravu odvezao taksijem, gdje je službeno lišen slobode. Isto je planirano i sa Adnanom Maglićem, ali se on, iako je obećao, nije pojavio u PU Centar.

Admir Arnautović Šmrk je u MUP-u Kantona Sarajevo zadržan 24 sata, nakon čega je prebačen u Tužilaštvo BiH. U tom trenutku, postupajući tužilac Džermin Pašić se “povlači” iz predmeta, te moli glavnog tužioca Milanka Kajganića da mu nađe zamjenu, jer on zbog “komšijskih odnosa” ne može primiti uhapšenog Šmrka. Čelnici Tužilaštva, potom, kompletan posao prebacuju na tužiteljicu Bojanu Jolović koja je, van radnog vremena, oko 22 sata morala doći u zgradu Tužilaštva BiH kako bi preuzela Šmrka od pripadnika MUP-a KS. Ispitivanje osumnjičenog Admira Arnautovića bilo je planirano za srijedu ujutro. No, tužilac Pašić je svojim saradnicima rekao da bi mu to ispitivanje prouzrokovalo neugodnosti, pa su rukovodioci Tužilaštva BiH odlučili da Šmrka ispitaju tužitelji Mladen Furtula i Bojana Jolović. Nakon ispitivanja, Tužilaštvo BiH je Sudu BiH uputilo prijedlog za određivanje pritvora Admiru Arnautoviću. Ročište je održano narednog dana, a umjesto Džermina Pašića Tužilaštvo BiH su na ročištu zastupali tužioci Bojana Jolović i Mladen Furtula. Postupajući tužilac Pašić je, tako, izbjegao direktno suočavanje sa Šmrkom. Na kraju je, kako smo već naveli, tužilac Pašić uspio u svojoj nakani. Skinut je sa predmeta protiv Admira Arnautovića Šmrka kojeg mu je bilo “neugodno” ispitivati.

Devet mjeseci kasnije, Tužilaštvo BiH nije podiglo optužnicu protiv  Šmrka. Zbog toga su državni tužioci odlučili da Sudu BiH predlože da Admir Arnautović bude pušten na slobodu. Šmrk je iz pritvora izašao 15. juna ove godine. Ni šest mjeseci kasnije optužnice protiv Admira Arnautovića Šmrka nema. Dakle, od hapšenja iz kojeg se povukao Pašić do danas je prošlo 15 mjeseci. Optužnica nije podignuta. Prema informacijama Istrage, Admir Arnautović pokušava preko kadrova NiP-a i državnog tužioca Dubravka Čampare isposlovati nagodbu. Priznao bi krivično djelo i dobio bi između tri i pet godina zatvora. Istovremeno, tužioci Pašić i Čampara od Šmrka traže da lažno svjedoči protiv njihove kolegice Diane Kajmaković. Istraga.ba je u posjedu snimka koji potvrđuje ove navode i u narednim danima ćemo ga objaviti.

Sada idemo na slučaj Hadžibajrić. Iako je načelnika Općine Stari Grad Sarajevo prevashodno istraživalo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, u predmet se uključuje Tužilaštvo BiH, odnosno državni tužilac Džermin Pašić. Akcija je započela 9. maja ove godine. Tužilaštvu Kantona Sarajevo se prepuštaju Ibrahim Hadžibajrić i njegova saradnica Alma Destanović, dok Pašić provodi istragu protiv Seida Hadžibajrića, Elmedina Karišika, Emina Rogo, Mustafe Dedića, Sanija El Murde i Barbare Pekić. U dijelu akcije koji je proveden po naredbama Tužilaštva KS pronađeni su svi osumnjičeni. Ibrahim Hadžibajrić i Alma Destanović su uhapšeni. Bivši načelnik Starog Grada i danas je u protvoru. No, onaj dio predmeta kojeg je zadužio Džermin Pašić je, faktički, već propao. Svi osumnjičeni su na slobodi, a dvoje glavnih, Sani Al Murda i Barbara Pekić su u bjekstvu, izvan BiH. Naime, kada su pripadnici policijskih agencija 9. maja započeli akciju, nisu na adresama u Sarajevu pronašli Barbaru Pekić i Sanija Al Murdu. Barbara Pekić je, već smo objavljivali, bivša djevojka Edina Gačanina Tita koja je u Sarajevu, prljavim novcem, otvorila ugostiteljski objekat Dos Hermanos. Barbara Pekić je polusestra Sanija El Murde, kojeg  belgijsko pravosuđe potražuje zbog krijumčarenja 3,2 tone kokaina. No, Murda je, neposredno prije Pašićeve akcije, pobjegao iz BiH. Trenutno se nalazi u Turskoj. Postupajući tužilac Džermin Pašić do danas nije zatražio raspisivanje Interpolove potjernice za Al Murdom koji je svoj prljavi novac prao preko Elmedin Karišika i njegove firme Plaza u Sarajevu.

Sani Al Murda

Sada idemo u Čadordžinu ulicu u Starom Gradu. Tamo je prošle godine sagrađena zgrada poznata kao “Tao House”. Investor je bila Plaza living. Općina Stari Grad, po ovlaštenju načelnika Ibrahima Hadžibajrića i općinske sekretarke Alme Destanović, izdala je dozvole za rad, iako je sve bilo suprotno regulacionom planu. Dozvole su, rekosmo, izdate kompaniji Plaza d.o.o. Sarajevo čiji je osnivač – Elmedin Karišik.

Tao House

“Medo je zadužen za sve projekte u BiH”, napisat će putem Sky aplikacije Sani Murda svom poslovnom partneru Nenadu Crnogorcu.

Medo je nadimak Elmedina Karišika. Komunikacije putem Sky aplikacije otkrivaju da je Sani Al Murda preko firmi koje je osnivao Karišik ubacivao prljav novac u legalne tokove.

“Imam ovu jednu građevinsku firmu što svaka 2-3 mjeseca sve što uzimamo u tom periodu i plaćamo preko računa prefakturišem i dodam 30 posto”, pisao je Karišik u Sky aplikaciji.

No, za pranje novca je ključna bila firma Plaza marketing. Evo kako je to funkcioniralo.

“Ja kad njima fakturišem, ide ovako. Marketing usluge 30 hiljada KM plus pdv 17 posto je 35 hiljada. Mi njima u kešu dajemo 30 hiljada, a oni nama uplate cijeli iznos sa PDV-om, odbijaju na svojoj PDV prijavi, jer se to njima vodi kao ulazni PDV, a nama izlazni. A njima marketing usluge ulaze u direktni trošak i štede na kraju godine 10 posto dobiti na čitav iznos. Tako da oni na kraju godine sa ovim našim uštede 10 posto. Zato sam ti rekao da neke firme jedva dočekaju da izvlače keš i da čak za te usluge dadnu 5-6 posto. Samo što ja ne mogu da dođem do tih jakih firmi”, napisao je Karišik Saniju Al Murdi.

Karišik je, tako, ubacivao prljav novac u sistem. No, za marketinške poslove bili su mu potrebni bilbordi. Karišik je, potom, postigao dogovor sa Seidom Hadžibajrićem, sinom načelnika Ibrahima Hadžibajrića koji mu je po povoljnim uslovima i uz određeni iznos mita davao dozvole za postavljanje, recimo, “Eco solarnih” prostora za oglašavanje.

Zbog ovih poslova u maju ove godine je Tužilaštvo BiH uhapsilo Seida Hadžibajrića i Elmedina Karišika zajedno sa Eminom Rogo, koja je ubrzo i puštena. No, u ovaj predmet ubrzo ulazi advokat Mirsad Crnovršanin, bivši stručni saradnik tužioca Dubravka Čampare koji ima kancelariju sa Maidom Čampara. Crnovršanin u oktobru predlaže Čamparionom prijatelju i postupajuće tužiocu Džerminu Pašiću da pusti na slobodu Elmedina Karišika. Pašić pristaje da Karišik uplati 346 hiljada KM i da izađe na slobodu. Krajem oktobra Medu Karišika puštaju iz pritvora. Nekoliko dana kasnije Pašić predlaže da se na slobodu pusti i Seid Hadžibajrić. To znači da niko od osumnjičenih u dijeli predmeta kojeg je on preuzeo, nije u pritvoru. Kako bi “prikrio” svoje sumnjivo postupanje u ovom slučaju, Pašić je prije nekoliko dana poslao dopis MUP-u Kantona Sarajevo u kojem ih optužuje da su bili neaktivni u prikupljanju dokaza, zbog čega su svi osumnjičeni u njegovom dijelu predmeta na slobodi. Ovim je, faktički, počeo Pašićev i Čamparin obračun sa aktualnim policijskim komesarom MUP-a KS Fatmirom Hajdarevićem kojeg ne drže pod kontrolom. Čampara i Pašić su, naime, proteklih godina koristeći svoj utjecaj u Ambasadi SAD-a, uspijevali održati Nusreta Selimovića na poziciji komesara MUP-a KS iako je on imao stečene uslove za penziju. Nakon što je Selimović razriješen, a Hajdarević postao komesar, Dubravko Čampara je, prema informacijama Istrage, pozvao Ramu Isaka i tražio od njega da FUP preuzme kontrolu nad aplikacijom SKY.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak izjavio je 6. septembra za Fenu da Federalna uprava policije od Tužilaštva BiH “preuzima SKY predmete”. Prije nego što je dao tu izjavu, Isak je razgovarao sa tužiocem Čamparom koji zna za brojne prepiske u Sky aplikaciji koje duboko kompromituju predsjednika Naroda i Pravde Elmedina Konakovića i njegove veze sa samim kartelom Tito i Dino kojim rukovodi Edin Gačanin Tito. Upravo zbog brojnih prepiski u Sky Čampara i Pašić ne dopuštaju drugim istražiteljima korištenje ovih informacija, Zbog toga je Pašić na sve moguće načine pokušavao preuzeti dio predmeta Hadžibajrić, odnosno one dijelove koji se odnose na Elmedina Karišika i Sanija Al Murdu. Ranije smo objavljivali da je sa Karišikom u direktnoj vezi bio i inspektor SIPA-e Adis Drnda, koji je blizak svim kadrovima NiP-a.

Naime, inspektor SIPA-e Adis Drnda, trenutno raspoređen u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, koristio je privatno vozilo Elmedina Karišika, u utorak uhapšenog sarajevskog biznismena koji je preko Općine Stari Grad godinama prao kokainski novac. Isto vozilo koristio je i Adnan Maglić, član narko grupe Admira Arnautovića zvanog Šmrk. U pitanju je automobil Toyota xa5 bijele boje registrirana na uhapšenog Elmedina Karišika kao fizičko lice.

Podsjećamo, inspektor Drnda je jedan od najodanijih prijatelja Aljoše Čampare i njegovog brata, državnog tužioca Dubravka Čampare. Obratite pažnju na dokument ispod ovog pasusa.

Ovo je izvod iz sistema Granične policije BiH koji pokazuje prelaske preko granice Karišikove Toyote. U crvenom okviru se nalazi ime Adisa Drnde, inspektora SIPA-e koji je prije nekoliko godina ostao bez pristupa tajnim podacima, zbog čega su ga nedavno braća Čampara prekomandovali u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela gdje ga pokušavaju instalirati za šefa unutrašnje kontrole. U plavom okviru se nalazi ime Adnana Maglića, presuđivanog narko dilera koji je sredinom aprila ove godine pušten na slobodu nakon što je prethodno uhapšen u okviru istrage po aplikaciji Sky kao član narko grupe Admira Arnautovića zvanog Šmrk.

Dakle, policijski inspektor Adis Drnda je 20. juna 2021. godine, vozio Karišikovu Toyotu kada je u 23 sata i 13 minuta ušao u Bosnu i Hercegovinu iz pravca Crne Gore, preko Graničnog prijelaza Hum-Šćepan Polje.

Nekoliko mjeseci kasnije, u istom vozilu je bio i narko diler Adnan Maglić. On je, naime, u oktobru 2021. godine zajedno sa prijateljem Harisom Čatovićem izlazio u Hrvatsku. Sve se dešavalo između 28. i 30. oktobra na Graničnom prijelazu Gradiška.

Drnda je, rekosmo, blizak prijatelj kadrova NiP-a Aljoše Čampare i Elmedina Konakovića.

Adis Drnda i Aljosa Campara

Adis Drnda je blisko pvezan i są tužiolcem Dubravkom Čamparom, a snimci koji su posjedu Istrage, dokazuju kako je Čampara koristio Drndu i davao mu instrukcije za djelovanje prilikom formiranja Vlade FBiH. Ali o tome uskoro. Kao i o stanovima u Istanbulu i sastancima u Dubaiju iz marta 2021. godine.

istraga.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica