Portal 072info

Preporuka šta čitati: Ostanite doma uz dobru knjigu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U vrijeme pandemije koronavirusa i sve više mjera kojima se njegovo širenje pokušava zaustaviti, ekipa najveće online knjižare u BiH Knjiga.ba predlaže građanima da ostanu doma i to uz dobru knjigu. Iz bogate ponude ta knjižara izdvaja nekoliko novih naslova.

Tu je knjiga Jelene Kovačević “Predrag Miki Manojlović – A ko si ti?” – Automonografija Predraga Mikija Manojlovića.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Kroz desetine razgovora, Manojlović priča kako je odigrao 40 glavnih uloga na pozorišnoj sceni, 70 uloga na filmu i u brojnim televizijskim serijama. Kroz buran i raskošan glumački i rediteljski život, dobrim dijelom predstavljen i u inostranstvu, Manojlović pojašnjava i mnoge svoje stavove o kulturi, kulturnim radnicima, tradiciji, budućnosti, eliti, primitivizmu…

U ponudi je i knjiga Damira Ovčine “Kad sam bio hodža”. Ispripovijedan dosljedno i jednostavno, jasno i poetično ovaj roman čini našu sarajevsku priču razumljivom i bliskom. Koristeći snagu nerečenog a jasno čitljivog, sažimajući i govor i misao i atmosferu, miješajući kulturne reference i ulični sleng, izbjegavajući naslove i podnaslove, upitnike i uzvičnike, tačke i dvotačke, imena i opise, barok i postmodernu, glagole i pridjeve, pisac pripovijeda u ritmu…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Gomilajući događajima i detaljima napetost i mučninu do neizdržljivosti on tek u zadnjoj rečenici zatvarajući krug oslobađa čitaoca napetosti i muke… (…) Umjetnost prosvjetljuje i uljuđuje a ovaj roman je to uvjerljivo i samosvojno pokazao. On nas podsjeća na nas same, na svijet koji se već danas čini dalek i pomalo nestvaran. Kad sam bio hodža napisao je neko ko posvećeno čita i strpljivo sluša a onaj ko pročita ovaj tekst pažljivije će posmatrati stvarnost. Makar neće tek tako prolaziti Lenjinovom, Zagrebačkom, Beogradskom, Ljubljanskom ili ulicom Franca Prešerna. (Muhidin Džanko)

Od autora svjetskog bestselera “Čovek po imenu Uve” Fredrika Bakmana stiže naslov “Uznemireni ljudi”. Najluđi roman Fredrika Bakmana, nerazumno nepristojna komedija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tokom razgledanja stana koji se nudi na prodaju, jedan propali pljačkaš banke zaključaće se s iritantno entuzijastičnim agentom za prodaju nekretnina, dvojicom gorkih zavisnika od Ikee, trudnicom, samoubilačkim multimilionerom i prokletim zecom. Kada policija konačno bude upala u stan, zatiče ga… praznog. Kada se taoci jave policiji sa svojim beskorisnim iskazima saznajemo šta se stvarno dogodilo. Ili ne? Jer najveće zagonetke su i dalje pred nama. Kako je pljačkaš uspio da pobjegne? Zašto su svi tako bijesni? I šta je naopako s ljudima ovih dana?

Ne dajte da vas “Uznemireni ljudi” zavaraju na prvi pogled. Iza beskrajno zabavne priče o prevari i obmani stoji Bakmanova divna izjava ljubavi životu i elegija o smrti. Priča u koju je utkan širok spektar emocija. Ne smijete propustiti ovaj roman. (Litteratursiden, Danska), saopćeno je iz Knjiga.ba.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 7
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME