Portal 072info

Preporuke građanima BiH: U koje zemlje ne trebate putovati

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na svojoj internet prezentaciji objavilo je informacije o državama u koje državljani ove zemlje ne bi trebali putovati.

Tamo možete pronaći informacije o razlozima uz upozorenja – uglavnom zbog ratnih dešavanja. Tako se na prvom mjestu država u koje se ne preporučuju putovanja nalazi Jemen.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Arapsku Republiku Jemen, zbog pojačanog sektaškog nasilja i pogoršanja sigurnosne situacije u toj zemlji.

Bosna i Hercegovina u Jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te pokriva tu zemlju iz Rijada (Saudijska Arabija). Ova činjenica značajno utječe na mogućnost direktnog pružanja pomoći i podrške bh. građanima u vandrednim situacijama, te zbog toga molimo sve bh. građane koji namjeravaju putovati u Jemen da ovo upozorenje ozbiljno shvate.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pozivaju se državljani BiH da do daljnjeg ne putuju ni u Libiju zbog značajnog pogoršanja sigurnosne situacije i postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica u ovoj zemlji. Pozivaju se državljani BiH koji se trenutno nalaze u Libiji, posebno u onim dijelovima zemlje u kojima su se već dešavali ili se dešavaju otmice, oružani napadi, upućivanje ozbiljnih prijetnji i sl., da u saradnji sa rukovodstvima kompanija i preduzeća u kojima su zaposleni i uz konsultacije sa Ambasadom BiH u Tripoliju razmotre mogućnost privremenog napuštanja te zemlje, saopćeno je iz Ministarstva.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH upozorava državljane BiH da ne putuju u Irak zbog loše sigurnosne situacije. MVP BiH savjetuje državljane BiH koji se trenutno nalaze u Republici Irak da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim se za to steknu sigurni uslovi. Potrebno je da se državljani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ministarstvo vanjskih poslova BiH poziva državljane BiH da se suzdrže od putovanja u dijelove Ukrajine koji nisu pod kontrolom legalnih vlasti u Kijevu. Potrebno je da se građani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja. Bosanskohercegovački građani u Ukrajini, kojima je potrebna pomoć, istu mogu zatražiti u ambasadama Republike Hrvatske i Republike Srbije, te kontaktirati počasnog konzula naše zemlje u Ukrajini Andrija Vasiljkovskog na adresi Anri Barbjusa 49, 03150 Kijev.

Ministarstvo preporučuje da zbog složenih sigurnosnih prilika državljani Bosne i Hercegovine ne putuju u Siriju do daljnjeg.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME