Portal 072info

Prepoznajte na vrijeme simptome plućne hipertenzije

unnamed file 5
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Među bolestima čija su meta pluća, što znači da prilično mogu da zakompliciraju život pa čak i da dovedu do smrtnog ishoda, jeste plućna hipertenzija.

Rano djetinjstvo

Simptomi su lako zamaranje i pri najmanjem naporu praćeno gušenjem. Ljekaru se treba javiti ukoliko su simptomi prisutni, a niste imali infarkt ili drugi razlog za slabost lijeve polovine srca. 

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Plućna hipertenzija predstavlja stanje povišenog pritiska u krvnim sudovima pluća. Najčešće se javlja zbog slabosti lijeve polovine srca nastale poslije infarkta, ali može i zbog bolesti srčanih zalistaka ili srčanog mišića. Bolest se najčešće javlja u trećoj ili četvrtoj deceniji, ali može i u ranom djetinjstvu.

Plućna arterijska hipertenzija kod mlađih osoba može biti uzrokovana genetskim anomalijama, kao što su urođene srčane mane kod kojih dolazi do značajnog miješanja arterijske i venske krvi. Može da se javi i kao posljedica sistemskih autoimunih bolesti, skleroderme ili lupusa. Postoji i grupa pacijenata s nasljednom sklonošću za stvaranje krvnih ugrušaka i pojavu trombofilije.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Uzrok nepoznat

Kod njih se u mladosti javlja plućna hipertenzija kao posljedica plućne embolije, kod koje je krvni ugrušak začepio dio cirkulacije u plućima. Tu je, također, i grupa mlađih pacijenata sa takozvanom idiopatskom arterijskom plućnom hipertenzijom, gdje je prisutno zadebljanje zidova krvnih sudova u plućima s povećanim otporom u njima. Uzrok koji do takvog stanja dovodi, nije poznat.

Uspješno liječenje lijekovima

Dijagnoza se konačno potvrđuje kateterizacijom srca - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baDijagnoza se konačno potvrđuje kateterizacijom srca

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

S obzirom na to da se plućna hipertenzija uspješno liječi lijekovima, važno je da se na vrijeme ustanovi oboljenje. Ako je u pitanju povišen krvni pritisak u plućnoj cirkulaciji, traži se uzrok njegovog nastanka. Ukoliko se sumnja na plućnu emboliju, radi se pregled plućne cirkulacije na skeneru, kao i testovi plućne funkcije da bi se isključilo postojanje opstruktivne bolesti pluća ili teško poremećene razmjene gasova, poznate kao fibroza pluća. Dijagnoza se konačno potvrđuje kateterizacijom srca i određenim testovima, nakon čega se uvodi ciljana terapija.

Plućna hipertenzija se javlja nešto češće kod žena - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baPlućna hipertenzija se javlja nešto češće kod žena

Žene su podložnije

Plućna hipertenzija se javlja kod oba pola, ali nešto češće kod žena, zbog većeg rizika za sklerodermu, sistemski lupus i trombofiliju u ženskoj populaciji. Skleroderma obično počinje zadebljanjem kože, hladnim i blijedim prstima na rukama i otežanim gutanjem. Za ove pacijente postoje programi ciljanih periodičnih kardioloških pregleda na kojima se provjerava da li je došlo do plućne hipertenzije. 

Javlja se otežano gutanje - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baJavlja se otežano gutanje

S druge strane, sistemski lupus eritematozus obično uključuje i produžene periode lako povišene tjelesne temperature, upale sitnih zglobova, kao i plućne i srčane maramice. Također, dolazi do čitavog niza promjena u laboratorijskim analizama, u kojima se javljaju niski leukociti, prisustvo autoantitijela… Ukoliko imaju ovakvu kliničku sliku, a previše se zamaraju u svakom trenutku, treba odmah da se obrate kardiologu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 5
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6