Prepoznajte simptome moždanog udara

Stroke. Suffering

Promjene vremena razlog su povećanog broja moždanih udara kod osoba između 50. i 70. godine života. Kazala nam je to prof. dr. Mirjana Vidović s  Odjeljenja za celebrovaskularne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

– Vrijeme itekako utječe na pojavu ovog zdravstvenog problema. Mi smo na Klinici za neurologiju radili i analize koje su pokazale da prodor hladne vazdušne mase i povećanje atmosferskog pritiska, mogu povećati broj ovog zdravstvenog problema – kaže Vidović.

Najnovija njemačka studija, koja je rađena na uzorku od 91.000 pacijentica, pokazala je kako su žene sklonije šlogu, naročito ako su im majke ili bake imale moždani udar.

– Žene prolaze kroz periode puberteta, trudnoće, porođaja, menopauze, a oni mogu biti rizik. Primjera radi, žena koja je trudna i ne kontroliše dovoljno krvni pritisak, može ući u preeklapsiju, a to kasnije dovodi do moždanog udara. S druge strane, mnoge žene, tokom fertilnog perioda, uzimaju kontracepciju, a poznato je da ona, u kombinaciji s drugim faktorima rizika, kao što je povišen pritisak i pušenje, često izaziva moždani udar – ističe Vidović.

Simptomi udara su raznoliki, a mogu se manifestirati glavoboljom, vrtoglavicom, povraćanjem, poremećajem svijesti, epileptičnim napadom, smetnjom govora, nestabilnošću pri hodu, štucanjem…

– Naravno, simptomi mogu biti i lakši, poput trnjenja polovine lica i tijela. Mnogi i ne odu kod ljekara nego se naknadno, nakon nekog snimanja, ustanovi da je osoba imala slabiji moždani udar – govori prof. dr. Vidović.

Osjetite li ove simptome, najbolje je, ističe naša sagovornica, odmah potražiti pomoć ljekara, pa makar “uzbuna” bila i lažana.