c 18
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika
NER FIT

Viši sud u Beogradu osudio je danas Čabu Dera na 40 godina zatvora zbog podmuklog ubistva Nebojše Markovića u beogradskom naselju Banovo Brdo 5. januara 2019. godine, a Alana Ciglera na četiri godine zatvora jer mu je pomogao da pobjegne nakon ubistva.

FIXGEHALT

Deru je presuda izrečena u odsustvu jer je u pritvoru u Budimpešti gdje se protiv njega vodi postupak za dva ubistva 2018. godine dok je Cigler u Beogradu u pritvoru koji mu je sud danas produžio do upućivanja na izvršenje kazne.

Neposredni izvršilac

Der je osuđen kao neposredni izvršilac teškog ubistva na podmukao način, a Cigler jer mu je pomogao nakon izvršenja krivičnog djela da pobjegne odvozeći ga za mjesta ubistva Fiat Puntom.

Sud je zaključio da Cigler nije bio svjestan niti je znao da Der planira da ubije Markovića već je mislio da eventualno želi da ga zaplaši da bi mu navodno vratio neki dug.

LIDER

Ovo je prvostepena presuda na koju i odbrana i tuzilaštvo imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Der je priznao ubistvo u izjavi istražnim organima prilikom saslušanja u mađarskom pritvoru dok je Cigler djelimično priznao odnosno potvrdio je da ga je vozio kolima na Banovo Brdo, ali je osporavao da je znao da će ubiti Markovića.

Jedan list je objavio ovu Derovu izjavu u kojoj je naveo da je Markovića ubio kako bi predupredio da on sam bude ubijen. Navodno je saznao da je Marković bio zadužen da preda novac plaćenom ubici za njegovu likvidaciju koja je prethodno već bila pokušana u Budimpešti.

Cigler tvrdi da ga je Der doveo u zabludu tražeći od njega samo prevoz do Subotice, da bi onda promijenio plan, pa tražio da ga vozi i do Banovog Brda, gde je izvršio ubistvo i uvukao njega (Ciglera) u teško krivično djelo. Ovo je potvrdio i Der u svom iskazu mađarskoj policiiji, izvinjavajući se Cigleru što mu je tražio da mu pravi društvo, a onda ga uvukao u teško krivično djelo.

Zbog ubistva mađarskog biznismena i još jednog ubistva u Amsterdamu Der je u Budimpešti prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor.

Uhapšen po potjernici

Der je nakon bjekstva iz Srbije uhapšen po potjernici u Pragu početkom marta 2019. godine odakle je izručen Mađarskoj. Prije tri godine izašao je iz zatvora gdje je robijao zbog ubistva kriminalca Branislava Jelačića 2004. godine.

Uhapšen je u Pragu 1. marta, a pored Srbije koja ga traži zbog ovog ubistva njegovo izručenje su tražile i Španija i Holandija i Mađarska kojoj je izručen 18. jula 2019. godine.

Tereti se za ubistva u pomenutim državama koje su tražile njegovo izručenje.

Cigler je uhapšen u Subotici nedugo poslije ubistva Markovića. On je vozio automobil Fiat Punto kojim se Der dovezen na mjesto zločina i kojim su zajedno pobjegli nakon likvidacije Markovića.

I on je u oktobru 2018. godine izašao sa višegodišnje robije i tri mjeseca kasnije se opet našao iza rešetaka.