Portal 072info

Pretjerano brzo gubljenje kilograma nepovoljno utiče na srce

– Kilograme treba gubiti pod nadzorom ljekara, kao i u skladu sa stanjem srca.

Brzo gubljenje kilograma može negativno uticati na srce, smatra profesor sa Univerziteta Akdeniz Omer Bayezid, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Povišena tjelesna temperatura usljed infekcije i visok krvni pritisak također negativno utiču na srce.

“Prebrzo gubljenje kilograma može izazvati srčani udar. Kilograme treba gubiti pod nadzorom ljekara, kao i u skladu sa stanjem srca”, rekao je Bayezid i dodao da prije bavljenja bilo kojim sportom, treba obratiti pažnju na dvije stvari.

“Treba provjeriti da li to odgovoara srčanim mišićima, kao i da li je bavljenje sportom rizično za srce. Oni koji se odluče baviti sportom bez da provjere krvne sudove, kao i oni slabih srčanih mišića, susreću se sa većim rizikom od smrti. Zbog toga je neophodno da se te osobe bave sportom uz određeni nadzor”, smatra Bayezid i dodaje kako oni koji imaju problema sa srcem i krvnim sudovima, mogu obavljati fizičke aktivnosti kao što su šetanje, vožnja bicikla, plivanje, odnosno one aktivnosti koje ih neće pretjerano opteretiti.

Bayezid dodaje i kako srce osoba tjelesne težine od 60 kilograma ne radi na isti način kao srce osoba težine 80 kilograma. On upozorava da goajznost također nepovoljno utiče na srce, ali da treba postepeno postizati željenu težinu uz konsultacije sa ljekarom.

Podijelite članak