PREVAGNULA NASTOJANJA MJEŠTANA I EKOLOGA: Njemačka banka KfW odustaje od kreditiranja HE Janjići

61ba80b4081e9c1fbb72cd9c42b47834
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Nakon što su Mjesna zajednica Janjići, Eko forum Zenica i Arhus centar Sarajevo u januaru 2021. godine pokrenuli postupak pred uredom za žalbe ove banke, slijedila je reakcija.Navode da ih je banka obavijestila da odustaje od kreditiranja HE Janjići.

Elektroprivreda BiH baš nema sreće sa projektima izgradnje hidrocentrala nadomak Zenice. Nakon što je na neizvjestan period obustavljena gradnja HE Vranduk nizvodno od grada, sada je neizvjesno i finansiranje HE Janjići koja je planirana uzvodno na ulazu u grad, na lokaciji znanoj kao Janjićki slapovi. Investicija je procjenjena na 109 miliona maraka. Njemačka banka KfW trebala je da kreditira projekat sa 60 miliona a ostalo su sredstva Elektroprivrede BiH.

Kako su saopštili iz Eko foruma Zenica KfW je započela postupak raskidanja sporazuma o dodjeli kredita, nakon što su Mjesna zajednica Janjići, Eko forum Zenica i Arhus centar Sarajevo u januaru 2021. godine pokrenuli postupak pred uredom za žalbe ove banke.

O stvarnim razlozima odustajanja nema još informacija. Moguće je da je prevagnulo ono što je Žurnal ranije nagovijestio, a to je njemačke banke, zbog strogih tamošnjih propisa ne kreditiraju projekte koji ugrožavaju prirodu odnosno biljne ili životinjske vrste. Podsjetimo, na mjestu gradnje hidroelektrane obitava crvena vidra, koja je na listi ugroženih životinjskih vrsta.

crvena vidra snimljena na Janjćkim slapovima (foto: Safet Kubat)

„Ovo ne bi uspjelo da nije bilo saradnje i pomoći drugih eko organizacija iz Sarajeva, Banja Luke i drugih te onih iz Austrije. Uporedo smo podnijeli inicijativu da se iz prostornog plana ZDK briše mogućnost gradnje hidrocentrala. Jedna je bitka dobijena, ali nastavljamo borbu“, navodi za Žurnal Samir Lemeš, aktivista Eko foruma Zenica.

Samir Lemeš

Projektom je bilo predviđeno da će HE Janjići imati betonsku prelivnu branu visine 15 metara, koja će formirati akumulaciju dužine 2,5 km.

“Pogoršat će se kvalitet vode u rijeci Bosni kao i klimatski uslovi u već zagađenom gradu, doći će do izumiranja ugroženih vrsta, nanosi će zatrpati akumulaciju za manje od 4 godine”, neke su od upozoravajućih stavki Studija uticaja na okoliš.

 Poređenja radi, za vjetroelektranu iste snage poput HE Janjići, cijena bi prema procjenama stručnjaka bila pet puta niža, oko 20 miliona maraka!