Prevarena Zeničanka: Preko Facebooka naručila jedan, a dobila drugi proizvod

Screenshot 1 150
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U ovo vrijeme pandemije i kupovine putem interneta, prijete raznorazne prijevare.

Postoje online trgovine koje su registrirane i legalno rade, ali ima i onih trgovina putem Facebook stranica – trgovine iz dnevnog boravka, tako da je tu razlika između te dvije vrste trgovina.

Dok jedni posluju transparentno, ove druge online trgovine vrše prodaju artikle sumnjive kvalitete. Slike koje prikazu na svojim stranicama su lažne, dok odjevni predmeti uopće nisu identični onima što su ponudili u prodaji. Na bilo kakvu sugestiju pri kupovini ili na same odjevne predmete, kupci nerijetko dobiju blokadu.

Jedno takvo loše iskustvo pri kupovini imala je A.B. iz Zenice.

Naručila sam ogrtač Teddy kao što je prikazan na slici, a dobila sam sasvim drugu boju i to bijelu. Ova dva artikla nisu ni slična, a sto je najžalosnije nisu uvažili moju reklamaciju. I na kraju su me blokirali, da ne mogu bilo šta napisati na njihovoj stranici, rekla je.

Potrošačima savjetuje da prije svega provjere koja je stranica u pitanju i o čemu se radi, kao i da li mogu kontaktirati sa vlasnicima profila, da li je u pitanju stvarna stranica ili je u pitanju prevara na kojoj su lažne fotografije.

Iz Udruženja potrošača u Bosni i Hercegovini više puta su apelovali, sve ono što potrošači naruče putem društvenih mreža, a ne stigne im u tom obliku i takvog svojstva, smatra prevarom, te se to, kako kaže, može prijaviti policiji.

Zakon je predvidio da svaka kupovina ima potvrdu o kupovini, a to je fiskalni račun, i na osnovu njega potrošači mogu da ostvare svoje pravo.