Prevareni poljoprivrednici

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Bh_poljoprivrednici_protest_Ustavni_sud_Ado 015

Sva poljoprivredna udruženja na području Zeničko-dobojskog kantona su za narednu sedmicu najavili proteste pred sjedištem Kantonalne vlade, gdje su do sada održani i mnogi drugi protesti. Povod ovog protesta je nepostizanje dogovora sa premijerom i resornim kantonalnim ministrom o isplati duga za poticaje u pretvorbi poljoprivrednog zemljišta. Sa sastanka obavljenog sa predstavnicima Vlade, poljoprivrednici su izašli dosta nezadovoljni.

Ostalo je neriješeno kada će po ovoj osnovi biti isplaćeno blizu 3 miliona maraka duga. Ipak, ministar poljoprivrede, Bojan Bošnjak, izjavio je da poticaji neće biti isplaćeni prije usvajanja rebalansa ovogodišnjeg budžeta, te također istakao i napomenuo da se radi o namjenskim sredstvima. Udruženje poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini je spremno, kako u saopćenju navodi, na dosta radikalnije mjere zbog dugovanja za poljoprivredne poticaje, te tvrde da će protesti uspjeti.

Ukoliko ministar Krajina do ponedjeljka ne nastavi sa isplatama, krenuće u radikalnije akcije, odmah nakon radnog vremena, navodi se u saopćenju.

„Konstantno se pozivamo na zakon i na listu prioriteta i nedopustivo je da nas konstantno varaju i krše zakon. Nećemo to više tolerisati jer poljoprivreda je izvarana već sedam puta“, naglasio je Miro Pejić, presjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH.