Preživio genocid, sad piše zlatne stranice bh. košarke: “Dok sam živ vraćat ću se u Srebrenicu”

Jedan od onih koji su dio tima Bosne i Hercegovine koja čini čuda na Eurobasketu je Srebreničanin Emir Sulejmanović.

Krilni centar Bilbaa proživio je teško djetinstvo. Sulejmanović je rođen u šumi između Žepe i Srebrenice, 13. jula 1995. godine. Preživio je genocid u Srebrenici i danas je uzoran sportista.

Redovan je u koloni Marša mira do Potočara.

“To je moja obaveza, da ne zaboravim odakle sam. Ovdje se osjećam kao kod kuće, kao svoj na svome. Imam puno porodice ovdje. Dok sam živ, vraćat ću se u Srebrenicu”, ispričao je Sulejmanović jedne prilike za Federalnu.

Majku gotovo da i ne pamti, umrla je kad je imao četiri godine. S ocem Nedžadom prolazi put Marša mira. Ove godine prisustvovao je kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru.

“Sa svih strana su padale granate, tražiš gdje se sakriti, da preživiš. Moja rahmetli majka je u tim trenucima bila trudna, rodila me u šumi. Zahvaljujem i ovom prilikom ljudima koji su joj pomogli da to sve prođe u najboljem redu. Mene je doktor vidio prvi put nakon mjesec-dva”, ispričao je Sulejmanović.

Otac Nedžad vidio ga je prvi put tek nakon godinu dana. Bio je u logoru.

“Moj otac je bio zarobljen. Nakon izlaska iz logora, otišao je u Finsku. Mi smo mu se pridružili nakon tri mjeseca. Kažu mi da sam ga se kao beba bojao, nisam ga poznavao, nisam znao ko je čovjek.”

Sulejmanović je odrastao u Finskoj, igrao je i za tamošnje mlađe selekcije. Profesionalnu karijeru započeo je 2011. u Union Olimpiji, jedno vrijeme bio je i u Barceloni, a u sezoni 16/17 nastupao je i za Cibonu.

Na Eurobasketu Sulejmanović prosječno bilježi 1,5 poena po meču za otprilike četiri minute koliko igra u prosjeku.

Radiosarajev

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE