Preživjela “gašenje” FDS: Sarajevska “Drina” iz Evropske unije

Preživjela “gašenje” FDS: Sarajevska “Drina” iz Evropske unije

Kada je, nedavno, Ipsos agencija provela istraživanje među građanima BiH o tome koji su domaći brendovi najprepoznatljiviji, na prvom mjestu bila je “Tuzlanska so”, a u samom vrhu našla se “Drina”, i to ona kultna, sarajevska.

Fabrika duhana Sarajevo (FDS) je bila prvi proizvođač cigareta “Marlboro” u bivšoj Jugoslaviji i jedan od lidera u duhanskoj industriji u bivšoj državi, ali, i pored svega što je izlazilo iz pogona ove firme, “Drina” je ostala neprevaziđena.

Životna uloga

FDS je poslovao duže od 140 godina i zvanično je prestao s radom posljednjeg dana marta ove godine, ali “Drina” je i to “preživjela”. I danas je ima na bh. kioscima. Možda mnogi na to ne obraćaju pažnju, ali sarajevska “Drina” je sada „izdanak“ Evropske unije. Zanimljivo je da se proizvodi u Poljskoj, a koliko će to tako ostati, tek treba da se vidi.

Jasno je da sarajevska “Drina” sa sobom nosi mnogo simbolike, pa i ne čudi da je bh. građani svrstavaju među najpoznatije brendove.

– Nikada prije i nikada poslije deviza „s cigaretom nisi sam“ nije bila tako tačna. I niti jednoj cigareti više nikada neće pripasti tako važna, velika, patetično i tačno životna uloga utjehe, zadovoljstva, poroka, arome nekog ljepšeg života.

Zasigurno se nikada i nigdje nije više cijenio svaki dim i zasigurno se nigdje više nije očekivala svaka kutija cigareta – kaže jedna priča o sarajevskim ratnim predmetima.

Više od obične cigarete bila je “Drina”. FDS je uspio organizirati proizvodnju u skoro nemogućim ratnim uvjetima. I kada je u fabrici nestalo papira za ambalažu, od pakovanja “Astro” sapuna, novinskog papira, formulara za uplatu, čega sve ne, nastajale su kutije cigareta.

Jak osjećaj

Možda to više zvanično nije bila “Drina”, ali oni koji su radili u FDS-u znaju da je to bio osnov za sve.

– Sve je to bila “Drina”. Mi smo bili ponosni na nju. Radili smo i “Marlboro” godinama i druge cigarete, ali “Drina” je uvijek imala posebno mjesto. Mi koji smo u FDS-u radili tokom rata to znamo najbolje. Jak je bio osjećaj znati da imamo dovoljno materijala da borci dobiju svoje cigarete. Znali smo da radimo nešto što je ljudima veoma bitno i pod granatama smo dolazili na posao. Bila je to prava privilegija za sve nas – kaže nam jedan od dugogodišnjih radnika FDS-a koji je krajem marta ove godine završio svoj radni vijek, baš kao i firma u kojoj je više decenija radio.

Od stečaja ni traga

Podsjetimo, radnici su koncem oktobra 2013. godine, nakon sedam propalih poziva o prodaji 67 posto državnog kapitala, pokrenuli postupak prodaje pokretne i nepokretne imovine, kada su za mizernih 1,1 milion u ruke J.T.N. „Tabacco“ otišle sve mašine korištene u procesu proizvodnje!

Prije tačno godinu Vlada FBiH je donijela odluku o pokretanju stečaja FDM-a, ali od tog postupka nema traga.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica