Portal 072info

Približava se zima: Zeničane očekuje još jedna neizvjesna grijna sezona

Korisnici oko 13.500 stambenih i poslovnih prostora u Zenici ulaze u još jednu neizvjesnu grijnu sezonu.

JP “Grijanje” Zenica 1. oktobra ove godine počinje punjenje sistema vodom, a 15. oktobra bi trebala i zvanično početi grijna sezona na području grada. Međutim, dotrajalost kotlova i njihova sanacija u proteklom periodu ne garantuju da će Zeničani u kontinuitetu imati tople radijatore.

“Pouzdanost naših kotlova pogoršava se iz godine u godinu. Mi smo učnili sve što je bilo moguće da se poboljša pouzdanost kotla i pripadajuće opreme i za te radove smo do sada potrošili oko 1,5 miliona KM. U novoj sezoni grijanja toplinsku energiju će proizvoditi kotao broj dva, dok će kotao broj jedan biti kao podrška u slučaju kvara na kotlu broj dva”, kazala je Dijana Božić-Srdanović, portparol kompanije AMZ.

Kada su u pitanju planovi za budućnost i situacija sa grijanjem za naredne godine, Božić-Srdanović navodi da je u završnoj fazi osnivanja nove “joint venture” kompanije pod imenom “Toplana Zenica” koja bi trebala biti registrirana po dobivanju zakonskih odobrenja od konkurentskog vijeća.

“Partneri u novoj firmi ‘Toplana Zenica’ su ArcelorMIttal, Grad Zenica te Finfund i KPA Unicon iz Finske. Ukoliko ne bude nikakvih kašnjenja u dobijanju dozvola i odobrenja, očekujemo da će ovaj projekat biti završen do četvrtog kvartala 2019. godine”, istakla je Božić-Srdanović.

Kompanija ArcelorMittal Zenica je uložila sve moguće napore i sredstva znajući koliko je pouzdano grijanje važno za svakog građanina ovog grada.

Zenit.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box