Portal 072info

PRIČA IZ BUGOJNA KOJA `LEDI KRV U ŽILAMA`: U kamenu se lijepo mogu raspoznati ljudski likovi…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

OkamenjenisvatoviČudesno zanimljive kamene figure, vajarsko djelo prirode na dolomitičnoj stijeni koja se strmoglavo spušta u kanjon riječice Gračanica kod istoimenog naselja nadomak Bugojna, oduvijek su plijenile pažnju putnika namjernika.

Ovaj kameni reljef, nastao vanjskom zemljinom dinamikom: voda, vjetar, sunce i led, a koji je opstao uspravan i gord zahvaljujući mehanički otpornijim dijelovima dolomitične stijene, narod je oduvijek nazivao – “Okamenjeni svatovi”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Postoji više narodnih predaja koje kruže oko ovog prirodnog fenomena, ali uglavnom sve legende, prepričavane na ovaj ili onaj način jezikom maštovitih kazivača, imaju tragični kraj priče o stradanju svatova.

Kletva stare cure

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kazuje se kako je, birvaktile, naočiti ženik skupio svatove ispred bijele kule Susida i sa njima krenuo da isprosi najljepšu djevojku u ovim krajevima. Ljepotica je čekala u svojim odajama u tadašnjem gradu Vesela. Svatovi zakićeni, veseli, na bijesnim konjima pregaziše riječicu Buntu kod Čoban – kamena.

Buntu pregaziše, vodu zamutiše. O tome narodna pjesma kazuje: “Svati vodu mute, vodu mute i ne slute / da je na vodi cura stara rublje prala, / cura stara oholica prava./ Mutnu vodu oholica gleda, mutnu vodu gleda,/ a svate klete i proklinje:/ Dabogda vam puti bili pusti,/ pratio vas vrag i mrak gusti. /Kud hodili, staze ne vidili, u kamen se ladni pretvorili. / Kamenom se okamenili /ko meni vodu zamuti…”!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tragičan kraj

Nadalje legenda kazuje kako svatovi prođoše po lijepu nevjestu, ništa ne sluteći. U povratku na putu do Vesele, sa ljepoticom mladom i stasitim mladoženjom, bijahu još veseliji. Pjevalo se i šenlučilo. Kad su došli na Susid, pa se prvi jahači spustiše prema riječici, nebo se zamrači i iznenada zapuha ledeni sjeverac Kalinjanin.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zavlada tama, a iz tame poče dopirati otegnut plač i jecaj koji je ledio krv u žilama. Kad se tama razišla i nebo razvedrilo, pred očima se ukazao jeziv prizor: Svatovi okamenjeni, zaustavljeni konji bjesni. U kamen se pretvorili i mlada i mladoženja. Do vedrog neba dizao se plač onih koji su ispratili i čekali svatove. Od njihovih suza Gračanica je nabujala, a stara cura, kada je uvidjela koliko je zla počinila svojom kletvom, bacila se u mutnu vodu i nestala. Niko nikada njeno tijelo nije pronašao.

Među kamenim kipovima, neki su skloni kazati kako se lijepo mogu raspoznati ljudski likovi. Posebno su uočljivi likovi nesuđenih životnih supružnika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Autor: Mustafa SMAJLOVIĆ

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija