PRIČA IZ BUGOJNA KOJA `LEDI KRV U ŽILAMA`: U kamenu se lijepo mogu raspoznati ljudski likovi…


OkamenjenisvatoviČudesno zanimljive kamene figure, vajarsko djelo prirode na dolomitičnoj stijeni koja se strmoglavo spušta u kanjon riječice Gračanica kod istoimenog naselja nadomak Bugojna, oduvijek su plijenile pažnju putnika namjernika.

Ovaj kameni reljef, nastao vanjskom zemljinom dinamikom: voda, vjetar, sunce i led, a koji je opstao uspravan i gord zahvaljujući mehanički otpornijim dijelovima dolomitične stijene, narod je oduvijek nazivao – “Okamenjeni svatovi”.

Postoji više narodnih predaja koje kruže oko ovog prirodnog fenomena, ali uglavnom sve legende, prepričavane na ovaj ili onaj način jezikom maštovitih kazivača, imaju tragični kraj priče o stradanju svatova.

Kletva stare cure

Kazuje se kako je, birvaktile, naočiti ženik skupio svatove ispred bijele kule Susida i sa njima krenuo da isprosi najljepšu djevojku u ovim krajevima. Ljepotica je čekala u svojim odajama u tadašnjem gradu Vesela. Svatovi zakićeni, veseli, na bijesnim konjima pregaziše riječicu Buntu kod Čoban – kamena.

Copy

Buntu pregaziše, vodu zamutiše. O tome narodna pjesma kazuje: “Svati vodu mute, vodu mute i ne slute / da je na vodi cura stara rublje prala, / cura stara oholica prava./ Mutnu vodu oholica gleda, mutnu vodu gleda,/ a svate klete i proklinje:/ Dabogda vam puti bili pusti,/ pratio vas vrag i mrak gusti. /Kud hodili, staze ne vidili, u kamen se ladni pretvorili. / Kamenom se okamenili /ko meni vodu zamuti…”!

Tragičan kraj

Nadalje legenda kazuje kako svatovi prođoše po lijepu nevjestu, ništa ne sluteći. U povratku na putu do Vesele, sa ljepoticom mladom i stasitim mladoženjom, bijahu još veseliji. Pjevalo se i šenlučilo. Kad su došli na Susid, pa se prvi jahači spustiše prema riječici, nebo se zamrači i iznenada zapuha ledeni sjeverac Kalinjanin.

Zavlada tama, a iz tame poče dopirati otegnut plač i jecaj koji je ledio krv u žilama. Kad se tama razišla i nebo razvedrilo, pred očima se ukazao jeziv prizor: Svatovi okamenjeni, zaustavljeni konji bjesni. U kamen se pretvorili i mlada i mladoženja. Do vedrog neba dizao se plač onih koji su ispratili i čekali svatove. Od njihovih suza Gračanica je nabujala, a stara cura, kada je uvidjela koliko je zla počinila svojom kletvom, bacila se u mutnu vodu i nestala. Niko nikada njeno tijelo nije pronašao.

Među kamenim kipovima, neki su skloni kazati kako se lijepo mogu raspoznati ljudski likovi. Posebno su uočljivi likovi nesuđenih životnih supružnika.

Autor: Mustafa SMAJLOVIĆ

Prethodni članakKONFERENCIJA U DUBROVNIKU: BiH postala članica Svjetske asocijacije poduzetnica
Sljedeći članakKAD JE POČEO KOPATI MISLILI SU DA JE POLUDIO: A sad mu se svi dive!