Portal 072info

Priča iz Žepča: Nakon mature, odmah na posao

Nedostatak kvalifikovane radne snage, odlazak postojeće, nedovoljana uvezanost obrazovnog sistema sa privrednim društvima, na sve ovo upozoravaju privrednici. No šta se dogodi kada se lokalna vlast, škola i privrednici dogovore, da se u škole upisuju oni kojih nema na birou za zapošljavanje? Posjetili smo Žepče, mjesto gdje srednjoškolci nakon mature počinju da rade.

Od vara zavisi jačina strukture nekog budućeg tunela. Zna to Nedim Kadić koji sa posvećenošću posao varioca obavlja već tri godine. U preduzeću za proizvodnju proizvoda od armature stigao je kao srednjoškolac, predanost u radu mu je obezbjedila siguran posao. I nije jedini, svi varioci iz njegove generacije imaju posao.

“Svi za sada rade, to mi je drago, od svih nas-svi radimo. Kada dođeš raditi, moraš da znaš da radiš, neće te niko zaposliti ako dođeš ovdje i ne znaš ništa. Obuke su dobre, sve naučiš i odmah dobiješ posao. Imaš privilegiju prvi da budeš na listi kada se primaju radnici”, kazao je Nedim.

Izvor: N1

Trenutno firma u kojoj Nedim radi obučava deset srednjoškolaca, i njima će biti ponuđen posao. Tako rade posljednjih sedam godina. Drugi način na koji obezbjeđuju sigurnu radnu snagu su plate. Kažu prva plata za majstore je 750 KM.

“U ovim pogonima kada imamo velike projekte nastojimo napraviti norme da radniku omogućimo da prebačajem norme mnogo više zaradi. Strategija nam je da izađemo na nova tržišta koja su uslovno rečeno skuplja, i da time omogućimo povećanje plata”, Almir Šečić, direktor Velbosa.

Svake godine se u Žepču napravi anketa među privrednicima, najviše se u Srednju mješovitu školu upisuje onih kojih na tržištu ima najmanje – tekstilnih, metalskih radnika, varioca, mehaničara, kuhara.

“Prema našim informacijama da već maturanti naši, kuhari, su već zauzeti, dolaze ljudi, pretežno iz Hrvatske, vlasnici hotela. Evo sada rade ferijalnu praksu. A onda kada završe ostaju snalaze se, van granica BiH, u Hrvatskoj i Zapadnoj Evropi”, kazao je Adil Gačić, direktor Srednje mješovite škole Žepče i dodao:

“Najviše naših maturanata zaposleno je u firmi koju sam već pomenuo to je firma koja se bavi proizvodnjom avio sjedišta za svjetske kompanije. Otprilike devedeset posto naših učenika tekstilaca zaposlilo se u tu firmu”.

Mješovita srednja škola Žepče nastavlja da prati potrebe tržišta rada, već od sledeće sedmice u ovoj učionici biće postavljene i puštene u rad mašine za tekstilnu struku.

Učenike šalju, kažu samo u preduzeća gdje će nešto naučiti. Frizere ne šalju nigdje jer im je ranija praksa pokazala da umjesto da uče, njihovi đaci čiste za frizerima. Sada imaju svoj frizerski, modeli su im drugi đaci, uposlenici škole, njihovi nastavnici.

frizerka

Izvor: N1

Srednja mješovita škola Žepče je jedna od škola koje funkcionišu po principu-dvije škole pod jednim krovom, i prema izvještajima međunarodnih institucija primjer je dobre integracije učenika.

N1

Podijelite članak
  • 152
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box