Priča kao iz bajke: Spasli rode od sigurne smrti, a one im uzvratile prijateljstvom

rode

Da, dobro ste pročitali, rode kao kućni ili bolje reći dvorišni ljubimci. To su Čeda i Zorica za porodicu Skorupan iz Kovilja. A ako se pitate kako je to moguće da rode ne odlete u toplije krajeve kada im priroda to nalaže, evo i objašnjenja za ovu nesvakidašnju priču.

U dom porodice Skorupan, prvo je stigao Čeda, prije sada već devet godina, kao mladunče sa polomljenim krilom.

– Donio ga je moj unuk Petar. Ja sam mislila šta ću sa njim, bio je malo veći od pileta. I hajd, malo po malo, hranili ga, oporavili i evo i danas, nikoga on ne dira. I sa mačkama i sa psom i živinom, svi se slažu ovdje u dvorištu – prisjeća se Milena Skorupan.

Slične sudbine, nekoliko godina kasnije, u dvorište ovih domaćina, stigla je i roda Zorica. I nju su zaliječili i prihvatili, samo se sa Čedom još nije zavoljela, iako su to priželjkivali svi ukućani.

– Nekada se oni i potuku i leti perje, ali se brzo pomire i kao što vidite, žive u miru sa svima ostalima u dvorištu. Ja sam se raspitivala i čula sam od jednog prijatelja iz Zavoda za zaštitu ptica, da se rode četiri do pet godina ne pare. Evo sada ulaze u petu godinu kako su zajedno, pa čekamo da vidimo hoće li ljubav planuti ovoga proljeća možda – kaže kroz smjeh sagovornica.

Ali kako kaže Milena, ove dvije rode kada dođe ljepše vrijeme, noć provode na ogradi od cigala zajedno. A kada zahladni preko dana budu napolju, a kada padne noć, onda je šupa mjesto u kom noćivaju. Ali, ako ogladne, Milena kaže da su same naučile kako da traže hranu.

– Vjerovali ili ne, ako ja zaboravim ili okasnim, one dođu i lupkaju na prozor. To je znak da je vrijeme za ribu ili parizer koji takođe vole. Ali svježa riba, ove girice sitne, to im je ipak omiljeno – kaže Milena.

Od kada su Čeda i Zorica stanovnici ovog koviljskog kraja, kako čujemo bilo je i novih beba u ulici. Još se samo njihove čekaju, piše Blic.

Prethodni članakDalila otkrila koliki honorar ima u Zadruzi: Velika cifra
Sljedeći članakGradi li Milorad Dodik status političkog mučenika u srpskom narodu