PRIČA KOJA OSTAVLJA BEZ DAHA: Zeničanka opet prekida terapiju zbog nedostatka finansija

PRIČA KOJA OSTAVLJA BEZ DAHA: Zeničanka opet prekida terapiju zbog nedostatka finansija

VernesaOsmanbegovic

Priča o Zeničanki, Vernesi Osmanbegović (24), nekadašnjoj manekenki koja se prije pet godina suočila sa dijagnozom koja je preko noći promijenila njen život ostavlja bez daha. U njenom najvećem zamahu manekenske karijere kada je počela nositi modne revije i nastupati na fashion week-ovima sa njenih 19 godina priča doživljava potpuni preokret.

“Jedno jutro ustala sam sa nesnošljivim bolovima u predjelu vratne kičme, te sam istog dana završila u hitnoj službi a zatim u bolnici. Dijagnosticirano mi je začepljenje krvnih sudova na vratnom djelu kičme, od čega se pojavio i tumor. Zatim su uslijedile operacije u Tuzli, Mađarskoj, pa opet u Tuzli, uz prognoze ljekara koje nisu bile pozitivne, ali ja to nisam znala. Nakon svih operacija desilo se čudo. Ljekari u Mađarskoj su bili šokirani kada su vidjeli moje nalaze. Rekli su da sam potpuno zdrava osoba, kao da nikada i nisam imala tumor i da sam 50% zaslužna ja, upravo svojim optimizmom i voljom za životom.” – počinje svoju životu priču mlada Zeničanka.

Međutim, zbog nedostatka finansija ova hrabra Zeničanka vezana je za invalidska kolica budći da je nakon deset mjeseci boravka u Termama na Ilidži u Sarajevu morala prekinuti terapije, opet zbog samo jednog razloga, nedostatka novca. Iako je tada zahvaljujući terapijama postigla veliki napredak, te došla do stanja da hoda uz pomoć visoke hodalice, te su joj kazali da nabavi štake, sve je bilo uzalud.

Nakon toga ova djevojka nije željela gubiti nadu i nastavila je sa životnom borbom te je zahvaljujući humanitarnim akcijama od strane dobrih ljudi uspjela prikupiti određen iznos koji joj je dao za pravo da kontaktira Atomsku banju u Gornjoj Trepči u Srbiji. Dobivši predračun u kojem stoji da je Vernesi potrebno banjsko liječenje u vremenu od 11 mjeseci, a koje košta 63.000 KM krenula je ponovo u najveću životu borbu za prikupljanje sredstava. Nakon niza akcija odlazi u Atomske banje, počinje sa terapijama i ubrzo pravi velike pomake.

“Napredak ide odlično. Moja doktorica i moji terapeuti su jako zadovoljni i iznenađeni kako brzo napredujem. U Atomskoj banji sam nakon tri mjeseca počela hodati s visokom hodalicom, a počinjem i da hodam pomalo sama. Sredstava imam za sada, ali dalje ne znamo šta i kako. Nadamo da ćemo moći skupiti i ostatak da se oporavim do kraja i da stanem na noge” – kazala je Vernesa.

Zbog nedostatka finasija i ponovne prijetnje da obustavi svoje liječenje i opet bude osuđena na invalidska kolica, zenički humanisti odlučili su uskočiti i pomoći ovoj priči koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. S tim u vezi, u organizaciji studenata Odsjeka za turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zenici u osmom mjesecu upriličena je kulturno-umjetnička večer zamišljena tako da se u najljepšem svjetlu predstavi tradicija naše domovine, mladi talenti kojima u amanet ostaje da čuvaju naslijeđe svojih predaka. Na manifestaciji su svoje učešće zabilježili KUD Mošćanica, Afan Smajlović, Zanin Berbić, Jasmin Alić Bigga, Sadžid Spahić, dramska grupa studenata Odsjeka za turski jezik i knjizevnost, hor En-Nahl i drugi. Nažlost, ovom projektu odazvalo se sramno mali broj Zeničana, tako se za ovaj koncert prodalo samo 15 karata. Iznenađena slabim odzivom, iako pod negativnim impresijama Vernesa Osmanbegović uspjela je kazati kako se osjećala nakon saznanja da je koncert nesumnjivo propao.

“Za koncert koji je bio održan za mene u Internacionalu prodalo se samo 15 karti, tako da smo više bili na trošku nego što smo uspjeli sakupiti novca za moje liječenje. Ja stvarno ne znam šta da kažem osim hvala svima onima koji su doprinjeli ovom koncertu i organizaciji i tim ljudima koji su kupili tih 15 karti. Ja novca imam da budem još avgust i septembar u Atomskoj banji nakog čega ću se vjerovatno morati nažalost vratiti kući jer nemam sredstava da završim svoj oporavak i da se vratim na nogama, iako ovdje napredujem odlično. Ne znam da li da molim za pomoć, kome više da se obratimo, državu nije briga to svi znamo, narod novca nema?! Šta dalje, kako dalje, kada su te proklete pare uvijek problem?! Ne znam više ni sama, u ovakvim momentima poželim da dignem ruke od svega i da odustanem, koliko još udaraca mogu da podnesem poslije svega, i ja se pitam? Taman budem na korak do cilja i sve se sruši opet, i opet, jer novca nema! Tužna sam i razočarana više u sve, pa šta sam ja Bogu zgriješila?!” – uspjela je izustiti ova razočarana djevojka.

Nakon pomenute akcije nisu zabilježene druge akcije kojima bi se pokušalo pomoći Vernesi, a nakon čega se desilo ono čega se Vernesa i svi oni koji su joj pomagali bojala. Naime, danas je na njenom Facebook profilu osvanuo video sa ne tako ohrabrujućim opisom. 

Dragi prijatelji, poznanici i svi ostali koji ste pratili moje liječenje u Atomskoj banji…

[dropcap style=’default’]O[/dropcap]bavještavam vas da se u srijedu, ako Bog da, vraćam iz Atomske banje u svoju Zenicu. Upoznati ste da sam ja trebala biti u Atomskoj banji do polovine decembra, ali zbog nedostatka finansijskih sredstava se moram vratiti kući. Ovom prilikom želim sa vama da podijelim moj dosadašnji uspjeh i zato postavljam ovaj video koji je snimljen prije par dana na kojem samostalno hodam na maloj hodalici. Ovo je ogroman uspjeh za mene, ko je prošao slično zna koliko ovo sporo ide i koliko je vremena, truda i rada potrebno da bi se ovo postiglo. Nemojte očekivati da ćete me u gradu ovako sresti na hodalici, jer još uvijek ne mogu da prelazim veće relacije. Moj oporavak se nastavlja kući uz svakodnevni rad i trud, jer još mnogo posla i vremena treba da bi se ja mogla samostalno kretati. Hvala svima koji ste na bilo koji način pomogli mom liječenju, hvala na podršci i razumijevanju, a posebno hvala i najveće hvala terapeutima Atomske banje!

Ostaje nada da će se desiti neko čudo te da će nakon velikih borbi, nakon stepenice do potpunog oporavka i dolaska u svoj grad na nogama, ova djevojka ipak uspjeti doživjeti ono o čemu već pet godina mašta i za šta se svaku noć prije spavanja moli.

Podsjetimo da Vernesi možete pomoći i uplatama na žiroračun:

Raiffeisen Bank

Žiroračun banke: 1610550000000032

Broj štednog računa: 09550183086 (na ime Vernesa Osmanbegović)

Devizni račun: 195509269-5

IBAN: BA391612550002147415

SWIFT: RZBABA2S (na ime Munevera Osmanbegović)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE