sasa matic intervju1 e1626530503644 750x401 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Muzika/TV / Zabava
Kurbani 2021

Saša Matić važi za jedno od značajnijih imena na estradnom nebu. On je taj status izgradio velikim brojem hitova, od kojih već mnogi imaju kultni status. “Samo ovu noć”, “Ruzmarin”, “Nije ovo moja noć”, “Maskara”, “Neke ptice nikad ne polete”, te pjesma kojom je i počeo uspon Saše Matića u estradne visine “Kad ljubav zakasni”, definitivno zaslužuju status evergrina. Romantični naboj, kojim su ispunjene njegove pjesme, glavni je razlog široke popularnosti istih. Energija, toplina i emocija izbijaju iz njih, uz očaravajuću boju Sašinog glasa, te trasiraju put u srca publike. Toliki broj hitova nemoguće da je slučajnost. Ako u obzir uzmemo i činjenicu da ima 9 objavljenih albuma, nemoguće je ne odati mu priznanje na postignutom uspjehu.

Na albumu “Saša Maitć” iz 2002. godine pojavljuje se i njegova najznačajnija pjesma “Kad ljubav zakasni”. Razlog nezapamćene popularnosti pjesme su upravo ona energija, toplina i emocija. Odlikuje se ispovjednim tonom u stihovima koje potpisuju Marina Tucaković i Ljilja Jorgovanović. Đakonija pjesme je upravo ta ispovijest lirskog subjekta, koji kao da, u trenutku prosvijetljenja razmišlja naglas. Elegično se obraća višoj sili, kao u molitvi, ispunjen pokajanjem, ali i nadom u okončanje patnje. Nošen tom nadom, priznaje svoje greške i nabraja situacije u kojima bi drukčije (čitaj mudrije) postupio. Da dobije drugu šansu… Ako je ikad dobije.

Nabrajanjem pomenutih situacija dolazi se do oslobađanja od okova kojim čovjek sebe okiva. Posljednja želja, poziv, dan života, suza, stoje kao simboli za oslobođenje. Svaki od tih pojmova služi kao stepenica potpunoj slobodi duše, srca i uma, a posljednji korak je načinjen u refrenu pjesme, koji je kulminacija te slobode. Refren donosi i najdominantniji simbol u pjesmi. Oči u pjesmi Saše Matića imaju posebnu težinu. Ujedno su i simbol i personifikacija. Tu se vidi da su Marina Tucaković i Ljilja Jorgovanović posebno krojile pjesmu za Sašu Matića.

Refren možemo i shvatiti i kao proklinjanje sopstvene mane. Bio je inertan, možda i nespreman da se izbori za ljubav, da pokaže osjećanja, da se izloži eventualnom odbijanju. Sada žali za takvim postupkom i ne želi drugima slično iskustvo. Zbog takvog ponašanja čak i ljubav može da zakasni.

Naknadna pamet je jedno od najvećih ljudskih prokletstava. Pjesma „Kad ljubav zakasni“ stoji kao spomenik tom fenomenu. Uči nas da prepoznajemo istinske vrijednosti, da budemo odvažni i pokazuje nam silinu bola kad pomenuto spoznamo iz vlastitog primjera. Letargija i inertnost su fatalni po čovjeka i osnovni su uzrok propuštenih prilika u životu. Obično se kajemo zbog onoga što nismo uradili, nego zbog onoga što jesmo…