Pričate li u snu i zašto

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Pričanje u snu, zvanično somnilokvija, jedan je od oblika parasomnije, odnosno smetnji u ponašanju za vrijeme spavanja. Karakteriše ga pričanje u dubokom snu, vrlo je često i ne smatra se medicinskim problemom.

Ljudi u snu pričaju najviše 30 sekundi u kontinuitetu, ali neki to mogu ponavljati i po više puta tokom noći. To su ponekad vrlo jasni izrazi pa se potpuno može razumjeti šta spavač govori.

Ipak, ponekad će to biti mumlanje koje se teško može razumjeti, pa će vam se, dok slušate, činiti da se obraćaju sami sebi. Neki šapću, a neki i viču.

Ko priča u snu?

Polovina djece između tri i deset godina priča u snu i samo mali broj odraslih – oko pet posto. Neki mogu pričati svaku noć.

I muškarci i žene rade to podjednako. Stručnjaci vjeruju da je pričanje u snu nasljedno.

Zašto pričamo u snu?

Naučnici još nisu sigurni da li pričamo u snu ili ne, jer se somnilokvija javlja u svim fazama sna. U većini slučajeva je potpuno bezopasna, ali ponekada može da bude znak poremećaja spavanja ili određenog zdravstvenog stanja.

Tokom noćnih mora ili strahova djeca vrište, viču i udaraju se. Teško ih je probuditi iz tog stanja. Djeca koja imaju noćne more češće mjesečare i pričaju u snu.

Pričanje u snu može se javiti tokom mjesečarenja, ali i poremećaja ishrane u snu, stanja u kojemu čovjek jede u snu.

Poremećaj u ponašanju za vrijeme REM faze sna može rezultirati vikanjem, roktanjem, pa čak i nasilnim ponašanjem.

Šta sve može potaknuti pričanje u snu? 

Ako inače ne pričate u snu, a odjednom ste počeli, uzrok toga može biti neki od sljedećih razloga:

– određeni lijekovi,

– emotivni stres,

– temperatura,

– mentalni poremećaji,

– uticaj narkotika.

 Kada treba posjetiti liječnika?

Ako se pričanje u snu javi odjednom, u odrasloj dobi, i ako je praćeno strahom, vrištanjem i nasilnim reakcijama, dobro bi bilo posjetiti doktora specijaliziranog za probleme spavanje.

Takođe, ako mislite da vaše dijete ima probleme sa snom, dobro je da porazgovarate sa pedijatrom kako biste saznali više.

Kod odraslih je pričanje u snu povezano sa manjkom sna, pa čak i s nesanicom, kaže specijalista za spavanje Mihael Breus.

Može li se pričanje u snu smanjiti?

Nema poznatog načina za smanjenje pričanja u snu. Izbjegavanje stresa i puno sna smanjit će vjerovatnoću noćnih razgovora.

Možete voditi dnevnik spavanja koji će vam pokazati kakav vam je ritam utonuća u san i buđenja. Vodite ga dvije nedjelje. Zapišite vrijeme odlaska u krevet, vrijeme kada ste otprilike zaspali i kada ste se probudili.

Dobro je zapisati i eventualne lijekove koje ste pili i u koje doba dana ste ih uzimali. Takođe zapišite i šta ste pili svaki dan, pogotovo kada su pića sa kofeinom i alkohol u pitanju. Zapišite i kada ste vježbali.

Avaz