PRIČE KOJE NIKO NE ZABORAVLJA: ‘Otvorite svoja srca, otvorite svoje novčanike!’

PRIČE KOJE NIKO NE ZABORAVLJA: ‘Otvorite svoja srca, otvorite svoje novčanike!’

607_20131106144400_2_w_559_c_0.bild

Ovo su priče koje niko ne zaboravlja. Supruga, čiji je muž bio otet i vraćen kao žrtva nasilja. Majka koja priča o smrti njene djece. Djeca koja crtaju patnju koju moraju proživljavati – oružje, pucnjevi, smrt i propast njihovog doma.

Tri dana biskupi su boravili sa ekumenskim izaslanstvom u Siriji u susjednom Jordanu. Oni opisuju svoje dojmove o crtežima djece.

“Ono što me čudi, ove slike mi se stvarno uvlače pod kožu”, rekao je Nikolaus Schneider, predsjednik Vijeća Evangeličke crkve u Njemačkoj. “Ljudi ovdje žive bez perspektive”, izjavljuje još Schneider. Zajedno sa Schneiderom u Siriju je doputovao i zamjenik predsjednika Vijeća Njemačke biskupske konferencije, biskup Norbert Trelle.

Schneider: “Ovim smo htjeli pokazati svoju solidarnost, i željeli smo stvarno pogledati bolje šta se dešava.”

Država sa 6 miliona stanovnika nije u stanju da izdržava preko 500 000 izbjeglica građanskog rata. Mnogi Jordanci pomažu gdje mogu, ali situacija je sve gora i gora. Najveću brigu izbjeglicama i humanitarnim radnicima predstavlja dolazeća zima.

Svakodnevne brige su budućnost, strah za svoju porodicu i prihvatanje i prelaženje preko doživjelog horora. “ Mnoge žene o tome što su preživjele pričaju sa dozom stida i distance. Stvaraju sebi zaštitni oklop kako bi preživjele.”, kaže Schneider. “Pri slušanju ovih priča, prolazili su trcni kroz moje tijelo.”

Trelle i Schneider su bili posebno dirnuti kad su vidjeli crteže djece Mohammed (12) nacrtao je zgradu sa šest spratova, obojenu sirijskim nacionalnim bojama, crvenom, bijelom, crnom i zelenom, koju pogađa raketa. “Sedam mojih rođaka je u toj zgradi taj dan poginulo”, izjavljuje Mohammed.

“Duboke rane i strahovi su nacrtani na tom crtežu, koje će stanovništvo još dugo osjećati.”, izjavio je biskup Trelle. “Ova djeca trebaju mjesto gdje će se osjećati sigurnim.”

Obojica su bili duboko impresionirani radom humanitarnih radnika i psihologa koji provode vrijeme sa ovom djecom i njihovim porodicama.

“Ljudi, pogledajte! Otvorite svoja srca, otvorite svoje novčanike. Sirija je na našem kućnom pragu!”, govori Nikolaus Schneider.

Predstavnici crkve govore o većem političkom naporu za uključivanje više izbjeglica.Njemača je u stanju primiti 5 000 izbjeglica. “To nije ni kap na vrelom kamenu.”, upozorava Schneider. Biskup Norbert Trelle predlaže da se udvostruči broj, te da Njemačka primi 10 000 izbjeglica.

2,6 miliona osoba je od početka sukoba u Siriji morala napustiti svoju zemlju i domove i pobjeći u inostranstvo.Većina njih je pobjegla u susjedne zemlje. Samo u Siriji, prema procjenama Ujedinjenih naroda, oko 4,2 miliona osoba je u bijegu.U građanskom ratu, do sad je poginulo više od 100 000 osoba.

federalna.ba/Bild.de

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS