Portal 072info

PRIGODAN PROGRAM: U Zenici obilježen Dan Armije R BiH (FOTO)

Povodom 24. godišnjice Armije R BiH centralna manifestacija u Zeničko-dobojskom kantonu održana je danas na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici pred velikim brojem zvanica, boraca i građana Zenice.

Centralnu manifestaciju otvorio je hafiz Ishak Efendić koji se učenjem sure Ašere i Fatihom prisjetio svih boraca Armije R BiH koji su svoje živote dali braneći svoju domovinu.

U sklopu ove manifestacije održan je veliki broj popratnih događaja, te su delegacije posjetile mezarja naših boraca, spomen-obilježja, te na taj način prisjetili se još jednom boraca naše zemlje.

Na centralnoj manifestaciji prisutnima se obratio i Naziv Bećirević te istakao da se ovaj datum nikada ne smije zaboraviti: “Hvala vam što ste se odazvali na rođendan Armije R BiH. Naše misli okrenute su prema onima koji su dali svoje živote. Čestitke upućujem onima koji su se borili za našu zemlju. Prenosit ćemo ih na naše mlađe generacije dok smo mi živi. Gradit ćemo našu Bosnu da nam bude bolja. Hvala onima koji su podržali ovaj projekat i hvala vama svima što ste zajedno sa nama danas”, dodao je Bećirević.

Prisutnim delegacijama i borcima obratio se i ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković: “Hvala vam što ste danas sa nama i što ste uz Armiju sve ove godine. Borba za opstanak se i dalje nastavlja. Euroatlanski put nema alternativu bez obriza na razočarenja. Dešava nam se da se pokušaju izjednačiti žrtva i agresor. Drago mi je da nas je 15. april okupio, te da šaljemo poruku da nam se 90. godine nikad više ne ponove”.

U muzičkom djelu programa izvedbama kompozicija upućenih domovini i Armiji Republike BiH učestvovao je Orkestar kulturno-umjetničke čete u izvedbi Nisvete Kobić.

Sjećanje na Armiju, poruku i čestitke povodom 24. godine Armije R BiH uputio je i Fahrudin Čančar, pripadnik Armije R BiH: “Referendum koji je održan 29. 02. 1992. godine gdje su građani BiH u većini izrazili svoju volju da žele samostalnost i nezavisnost BiH. Mi smo tada izabrali mir i nama je nastrojen. Mi smo bili prinuđeni da se suprostavimo toj agresiji te je naše rukovodstvo donosilo odluke. Hvala vam što ste danas sa nama, na veliki dan za našu zemlju”.

Centralna svečanost nastavila se na spomen-obilježju Kameni spavač gdje je veliki broj delegacija položilo cvijeće i odalo počast borcima koji su svoje živote dali za našu zemlju.

Odavanje počasti i cvijeće položile su delegacije: Ministarstvo za boračka pitanja, Boračke organizacije ZDK, Savez paraplegičara ZDK, Gradski odbor za obilježavanje značajnih datuma 1992-1995. i boračke organizacije grada Zenice, Oružane snage BiH, delegacija ZDK, Vlada i ministarstvo za boračka pitanja ZDK, Grad Zenica, Udruženje antifašista i borava NOR-a Zenica, Udruženje Sedme muslimanske brigade, Gradski odbor SDA, Savez za bolju budućnost Zenica, Gradski odbor SDP Zenica, Stranka za BiH, Omladinski savez A SDA, Bosanska patriotska stranka, JOB Rudnik mrkog uglja Zenica, JOB Unije veterana ZDK, JOB Unije veterana ArcelorMittal Zenica.

FOTO: 072info

[Galleries 767 not found]

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box