Prihod malih i srednjih preduzeća znatno više pao od BDP-a BiH

Screenshot 1 123
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Iako je pad BDP-a u Bosni i Hercegovini procijenjen na oko pet odsto, pad prihoda u malim i srednjim preduzećima je daleko veći.

Pokazuju ovo istraživanja “Dun & Bradstreet” kompanije, koja će ove godine biti partner MSP Foruma.

“U martu ove godine navršilo se godinu dana od proglašenja pandemije i uvođenja vanrednog stanja, koje je prošle godine uslovilo pad BDP-a BiH za oko pet odsto , ali je pad prihoda u većini malih i srednjih preduzeća bio daleko veći od toga”, upozorili su u ovoj kompaniji.

Istakli su da se malim i srednjim preduzećima u BiH ne posvećuje dovoljno pažnje, iako su značajan faktor ekonomskog rasta, o čemu najbolje govore činjenice da više od 90 odsto kompanija u BiH spade u ovu kategoriju, a zapošljavaju oko 64 posto ukupno zaposlenih u BiH.

Smatraju da je imperativ opstanka i rasta MSP tehnološko usavrašavanje, digitalizacija, inovacije, stvaranje novih i unaprjeđenje postojećih proizvoda i usluga te olakšan pristup novim izvorima finansiranja.

Ova kompanija je, kao partner MSP Foruma pripremila i analizu u koju su uključena mala i srednja preduzeća sa prihodom većim od 100.000 EUR koja predaju završne račune nadležnim agencijama u BiH i došli do sljedećih rezultata:

  • 361 kompanija spada u navedenu kategoriju,
  • 80% njih spadaju u male kompanije,
  • 92% predaju završne račune nadležnim agencijama, odnosno posluju transparentno,
  • 36% bavi se trgovinom na veliko i malo, dakle nalaze se u G grani poslovanja
  • 19% je u oblasti prerađivačke industrije
  • 66% radi više od 10 godina što pokazuje stabilnost poslovanja
  • 22,3 MLD KM je ukupni prihodi u prošloj godini
  •  1,5 MLD KM neto prihodu prošloj godini

Kako ističu, podržali su InStore magazin i marketinšku agenciju Altermediju u organizaciji ovog izuzetno značajnog biznis događaja u BiH, namijenjenog vlasnicima i menadžmentu MSP (malih i srednjih preduzeća) u realnom sektoru, čiji je cilje da ukaže na značaj malih i srednjih preduzeća kao motora bez kojeg nema ubrzanog oporavka domaće ekonomije.

“Kao Dun & Bradstreet, pod brendom tradicije stare više od 200 godina, nastavljamo podržavati naše klijente i partnere da rastu i napreduju na tržištu pružajući im podatke, analitiku i rješenja”, saopštili su u ovoj kompaniji, te dodali da je od januara ove godine dio Dun & Bradstreet i kompanija Bisnode.