ŠTA IH JE POVEZALO: Prijateljstvo bosanskog naroda i američkih Jevreja?!

Jevreji
Jevreji
Jevreji

Šta je povezalo bosanski narod i američke Jevreje? Odgovor je u tome što stradalnik najbolje razumije stradalnika, a simbolika u stradanjima i jevrejskog i bosanskog naroda se najvise prepoznaje  kroz holokaust i genocid.

Jevreji i bosanski muslimani dijele zajedničku historijsku vezu. Početkom inkvizicije u 15. stoljeću, mnogi Jevreji su svoj novi dom našli u Bosni i Hercegovini. Zajedno su patili pod nacističkom okupacijom tokom Drugog svjetskog rata, a 50 godina kasnije nad bosanskim muslimanima (Bošnjacima) je počinjen genocid, prvi u Evropi nakon holokausta. Iz Španije je u BiH u 15. stoljeću donesena Hagada pisana na hebrejskom jeziku. Jedna kraj druge stoje sinagoga i džamija i tako podsjećaju na mirni suživot koji su stoljećima vodili jevreji i muslimani.

Upravo su ovo historijska fakta koja se cijene tamo gdje je jevrejski narod najjači i najorganizovaniji: to nije u Izraelu, nego u SAD-u.

U prilog tome da se odnos američkih Jevreja i bosansko-hercegovačkog naroda može nazvati bratskim, što on ustvari i jeste, ide i činjenica da udruženja u SAD koja broje preko 200.000 Bošnjaka imaju odlične odnose s amričkim Jevrejima. Jevrejsko vijeće za urbane poslove u SAD-u je vrlo aktivno u izgradnji dugoročnih, dubokih i održivih veza između jevrejskih i muslimanskih zajednica.

Cristopher Hitchens, pisac i novinar koji je preminuo u decembru 2011. godine možda je na najbolji način opisao odrednicu koja definira opredjeljenje američkih Jevreja i njihov gard.

– Kada pobjegneš od vjerskog progona i ne želiš da ga ponoviš, radi se o duboko urezanom pamćenju. Jevreji su se vrlo brzo sekularizovali. Američki Jevreji su sada vjerovatno najsekularnija sila na planeti, kao kolektiv. Ako jesu kolektiv – što zapravo nisu, ustvrdio je Hitchens. Upravo u ovoj njegovoj tvrdnji i ocjeni možda se najbolje da naslutiti najsnažnija veza između američkih Jevreja i našeg naroda u BiH.

Ta veza garantuje da se namjere onih koji žele uništiti i rasturiti BiH ipak neće moći tek tako ostvariti. Bolje reći, neće moći nikako! Na njihovu žalost.