sd
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Prije 16 godina u Gračanici je formirano Udruženje „Gračaničko keranje“ s ciljem zaštite i očuvanja tradicionalne rukotvorine keranja, jednog od najstarijih zanata u BiH.

A prije deset godina u ovom udruženju nastao je cvijet „Sjećanje“, u narodu nazvan i „Cvijet Srebrenice“, kao podsjećanje na najveće stradanje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, ali i simbol borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi.

Rad čipkom

Predsjednica Udruženja Azemina Ahmetbegović rekla je da se za njih ubrzo pročulo ne samo u BiH već i širom svijeta.

– Mi smo svoj rad čipkom, odnosno kerom, znale prezentirati, a žene su bivale sve vrednije i inovativnije, pa smo keru zaštitili u Institutu za intelektualno vlasništvo.Prije 10 godina u Udruženju je dizajniran cvijet „Sjećanje – Srebrenica“. Cvijet ima i svoju simboličnu poruku – bijela boja simbolizira nevinost stradalih ljudi, zelena predstavlja nadu i želju da se ne zaborave strahote genocida i patnje, a 11 latica podsjeća na datum 11. juli 1995. godine, kada je pala Srebrenica i kada je počelo višednevno masovno ubijanje srebreničkih muškaraca i dječaka. Naš cvijet su nosili skoro svi zvaničnici na svijetu i mi smo ponosni na njega. Onaj ko nosi ovaj cvijet pokazuje svoju solidarnost i nadu da se nikome ne desi ono što se dogodilo u Srebrenici – ističe Ahmetbegović.

Rad i trud

Posjetili smo Muniru Osmanhodžić (52) u Gračanici, jednu od članica „Gračaničkog keranja“, koja je keranje naučila od mame, nane i pranane, zavoljela ga je te u Udruženju pokazala svoj rad.

Osmanhodžić: Poruka svijetu
Osmanhodžić: Poruka svijetu

– Moram istaknuti, da nije na čelu „Gračaničkog keranja“ bilo Azemine Ahmetbegović, koja je imala viziju razvoja, prezentacije našeg rada, ovako dobrih rezultata ne bi bilo. Ja sam uradila 8.372 cvjetića i dijelim ih prijateljima, rodbini, dobrim ljudima. Ovim cvjetićem mi svijetu šaljemo poruku da se u Srebrenici desio genocid, da je ubijeno više od osam hiljada nevinih ljudi. Drago mi je kada vidim svoje prijatelje, komšije da na reveru nose cvijet „Sjećanje“. Tada vidim da rad i trud nisu bili uzaludni – kaže Osmanhodžić.