Prije 125 godina otvorena je Vijećnica u Sarajevu, biser austrougarske arhitekture

Screenshot 2 92
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Prošlo je 125 godina od otvaranja jedne od najznačajnijih građevina u Bosni i Hercegovini – Vijećnice u Sarajevu. Ovaj arhitektonski biser je znatno oštećen u posljednjem ratu, a obnovljen je 2014. godine.

U Historijskom arhivu Sarajeva su podsjetili da je Vijećnica zvanično otvorena 20. aprila 1896. Njen arhitektonski projekt je počeo Alexander Writtek, a završio ga je Ćiril Metod Iveković.

Vijećnica je više od jednog vijeka među najznačajnijim građevinama, svojom arhitekturom i institucijama koje su bile i koje trenutno jesu u njoj.

Djelo austrougarske arhitekture projektovano u orijentalističkom stilu je, između ostalog, bilo dom Bosanskog sabora osnovanog 1910. godine i Narodne biblioteke. Tokom opsade Sarajeva, u noći s 25. na 26. august 1992. spaljeno je, pretpostavlja se, više od dva miliona knjiga, časopisa i dokumenata.

Sarajevsku Vijećnicu kratko je posjetio i austrougarski prestolonasljednik Franz Ferdinand, nakon čega je na njega i njegovu suprugu Sofiju izvršen atentat 1914. godine, koji je bio povod za Prvi svjetski rat.

https://www.facebook.com/HistorijskiArhivSarajevo/posts/4216727665046269

Gradske priče kazuju da Sarajlije nisu bile sretne nakon gradnje Vijećnice, smatrajući da nije primjerena za lokaciju na kojoj se nalazi. U međuvremenu je postala jedan od simbola glavnog grada i ostatka Bosne i Hercegovine.

U vrlo sličnom, orijentalističkom stilu je napravljena Mostarska gimnazija i Vijećnica u Brčkom.

Nakon dugogodišnje obnove Vijećnice uz pomoć brojnih donatora, ponovo je otvorena 9. maja 2014. godine, na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Tom prilikom je u njoj priređen i koncert Bečke filharmonije.

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine smatrali su da im ponovo treba omogućiti korištenje pojedinih prostorija Vijećnice, ali se to do sada još nije desilo. U njoj je smještena Gradska uprava i njen prostor se koristi za različite manifestacije.