Prije 18 godina umro je prvi predsjednik BiH Alija Izetbegović

B2B2E141 1B1A 49D8 9EE3 3CEC9E82863E
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Na današnji dan prije 18 godina preminuo je Alija Izetbegović, velika historijska ličnost i prvi predsjednik međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine.

Rođen je u Bosanskom Šamcu 1925., a umro je u Sarajevu 2003. godine. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine završio je Pravni fakultet, radio i stvarao.

Otvoreno je govorio o svojim političkim stavovima, zbog čega je dva puta osuđen i zatvoren. Nakon raspada Jugoslavije pokreće Stranku demokratske akcije (SDA) koja je pobijedila na prvim višestranačkim izborima 1990. godine, kada je Izetbegović izabran za predsjednika Predsjedništva RBiH. Našu državu je vodio u odbrani od agresora i potpisnik je Dejtonskog sporazuma.

Svoj politički angažman nastavio je do 2000. godine, kada se povukao iz zdravstvenih razloga. Napisao je više značajnih djela koja su prevođena na nekoliko stranih jezika: “Islam između Istoka i Zapada”, “Moj bijeg u slobodu: Bilješke iz zatvora 1983-1988” i “Rat i mir u Bosni i Hercegovini”.

Izetbegović je sahranjen na mezarju Kovači u Sarajevu, gdje će predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas u 11 sati položiti cvijeće.

GODISNJICA
MARKETING