Prije 22 godine srušena je Ferhadija: Danas se u BiH obilježava Dan džamija

U Muftijstvu banjalučkom, Medžlisa Islamske zajednice, danas se nastavljaju aktivnosti u povodu 7. maja, Dan džamija.

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice, 7. maj se obilježava kao Dan džamija, koji simbolički podsjeća na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje više od 1.000 džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom posljednjeg rata u BiH.

Pored toga, 7. maj podsjeća na tragično stradanje Cazinjanina Murata Badića 7. maja 2001. godine u Banjoj Luci, kada je zadobio smrtne rane od srpskih ekstremista koji su izazvali velike nerede i onemogućili polaganje kamena temeljca za obnovu Ferhadije džamije.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice i imam džamije Ferhadija Muhidin ef. Spahić potvrdio je za Fenu da će danas, u znak sjećanja na stradalog Badića, biti proučen jasin i tevhid.

Obnova Ferhadije, koja je minirana, u noći 7. maja 1993. godine, nakon 414 godina postojanja, počela je 2006., a završetak svih radova ef. Spahić je najavio za 20. maj ove godine.

Nakon što je minirana ova, po svojoj ljepoti čuvena banjalučka Ferhadija, monumentalna zadužbina Ferhat-paše Sokolovića, kameni ostaci odvezeni su na deponiju.

Veliko interesovanje Islamske zajednice da se objekt Ferhad-pašine džamije u Banja Luci vrati u prijeratno stanje, ne samo zato što je ovaj objekt značajan za lokalnu zajednicu, već zato što je od kulturno-historijskog značaja za čitavu bošnjačku zajednicu, rezultiralo je tim da se već u decembru 2001. godine angažuje Arhitektonski fakultet iz Sarajeva na izradi projekta rekonstrukcije Ferhad-pašine džamije.

Izrada projekta trajala je do maja 2002. godine.

Nakon prikupljenih informacija gdje bi se mogli nalaziti ostaci džamije, 2004. se pristupa traganju na lokaciji smetljišta “Ramići“ te se otkriva značajan broj fragmenata koji će kasnije biti ugrađeni u objekt.

Ferhat-pašina džamija je izgrađena 1579. godine i predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. stoljeću.

Ferhadija je 1950. godine uvrštena u kulturnu baštinu BiH, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Međutim, Ferhadija je bila samo jedna od 16 banjalučkih džamijakoje su tokom rata u BiH do temelja porušene.

Po podacima Islamske zajednice, tokom rata u BiH srušeno je 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata. 

Radiosarajevo.ba