Portal 072info

Prije 23 godine bilo prvo postrojavanje Petog korpusa ARBiH

Temelji Petog korpusa udareni su 13. oktobra 1992. godine na sjednici Ratnog predsjedništva Skupštine Okruga Bihać, koju je sazvao tadašnji predsjednik dr. Irfan Ljubijankić. Te noći, donesena je odluka o transformaciji Unsko-sanske operativne grupe i ostalih jedinica u Peti korpus ARBiH, piše bh. novinska agencija Patria.

Prvo postrojavanje komande bilo je 21. oktobra 1992. godine pod komandom generala  Atifa Dudakovića. Historija je zabilježila kako je Armija RBiH u svojim redovima 1993. godine imala 211.036 boraca, a Peti korpus 15.844 boraca. Preko tri hiljade najhrabrijih je ugradilo svoje živote u oslobađanje više od jedne trećine okupirane teritorije BiH. Zbog izrazito teških uslova pri kojima je nastao i djelovao, kao i ostvarenih rezultata, peti korpus se smatra jednim od najboljih i najslavnijih korpusa Armije RBiH.

Dudaković je istakao da nije bilo boraca Petog korpusa ARBiH ne bi bilo ni Federacije, a pitanje je kakva bi bila BiH, prenosi Patria.

Vlada USK povodom 23. godišnjice formiranja Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine uputila je iskrene čestitke pripadnicima ratnog sastava, porodicama poginulih pripadnika i ratnim vojnim invalidima Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

– Sjećanje na herojsku borbu u turbulentnim vremenima odbrambeno-oslobodilačkog rata naša je trajna obaveza i od nje ne smijemo odstupiti. Sa posebnim osjećajem ponosa sjetimo se svih onih koji su na putu borbe za slobodu i pravdu položili svoje živote. Sretan Dan Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine – saopćeno je.

nap.ba

Podijelite članak