Prije 35 godina poginuli su članovi “Crvene jabuke”

1 30
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Prije tačno 35 godina, 18. septembra 1986. godine, članovi “Crvene jabuke” doživjeli su tešku saobraćajnu nesreću u Jablanici. Putovali su na koncert u Mostar.

Na mjestu je poginuo basist grupe Aljoša Buha, dok je frontmen i jedan od osnivača grupe Dražen Ričl (zvan Zijo i Para) zadobio teške ozljede. Preminuo je u bolnici 1. oktobra iste godine.

Njihov koncert na mostarskom stadionu Kantarevac bio je dugo najavljivan, a trebao je označiti početak ambiciozne turneje mlade grupe.

ČITAJ JOŠ:  Pripadnici ovih znakova su skloni prevari

-Sjećam se, bila je nedjelja prije nesreće. Svi zajedno bili smo na Romaniji, gdje moj brat ima vikendicu. Bilo nam je baš lijepo. Kad smo se vratili, snaha i brat svratili su kod nas na kafu. Tada je Dražen pričao o predstojećoj turneji, o tom drugom albumu. Ja sam zapamtila dobro njegovu rečenicu: “Volio bih da se sve ovo odgodi.” – izjavila je svojevremneo  Elvira Ričl, majka Dražena Ričla.

Spoemnik Aljoši i Draženu na mjestu nesreće
Spoemnik Aljoši i Draženu na mjestu nesreće

Na sahrani Dražena bilo je 10.000 Sarajlija.

ČITAJ JOŠ:  Dnevni horoskop za 7. januar

-Ja toga nisam ni bila svjesna. Poslije su mi to pričali, da se satima i satima odlazilo s groblja. Cijelu noć, na tisuće mladih, sjedili su i plakali pored humke mog Dražena. To je moj Dražen zaslužio jer su ga svi zaista neizmjerno voljeli.Njegova mi je razrednica rekla, kad je došla kod mene, poslije sahrane: “Dražen je bio takvo dijete, koje je moralo biti voljeno.” Eto, Dražen je sam postigao svu tu popularnost, odanost, tu dirljivu ljubav toliko tisuća mladih – tom svojom pojavom, svojim ponašanjem, svojom veselošću i dobrotom…Mogu vam samo reći: proljeće ga donijelo, jesen ga odnijela. Kratak je bio vijek njegov. Ali, mislim da je – za te svoje godine – postigao mnogo više nego što bi tko drugi za neki duži, dupli život. Život mu je bio stvarno sadržajan…, izjavila je.

ČITAJ JOŠ:  Stručnjaci otkrivaju koliko često parovi trebaju imati seks
GODISNJICA
MARKETING