gavin 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 25, 2021 @ 21:20
KATEGORIJA: Muzika/TV / Zabava
FIXGEHALT

Nakon više desetljeća lopovskog staža, američki kradljivac antikviteta Thomas Gavin imao je samo jedno objašnjenje za pljačke muzeja: voli “skupljati” stare stvari, prenosi BBC.

NER FIT

Gavin (78) je sada osuđen na dan zatvora nakon što je uhvaćen u pokušaju prodaje rijetke puške iz Američkog rata za nezavisnost. Kada su ga ispitali, priznao je desetine drugih pljački 1960-ih i 1970-ih i ispričao se za nevolje koje je prouzročio.

Tužitelji su u utorak rekli da je “pravda konačno stigla”, četiri desetljeća kasnije.

U julu je Gavin, stanovnik Pottsvillea u Pennsylvaniji, priznao krivicu za prodaju kulturne baštine ukradene iz muzeja.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Gavin je tada priznao da je 1971. iz muzeja Valley Forge State Park ukrao staru pušku, koju je majstor oružar izradio 1775.

Puška Christian Oerter jedna je od samo dvije takve za koje se zna da su preživjele s originalnim kremenim mehanizmom koji nosi ime proizvođača, mjesto i datum proizvodnje. Vrijedi više od 175.000 dolara.

FBI je pronašao Gavina nakon što je u julu 2018. staretinaru pokušao prodati pušku i druge ukradene predmete.

Trgovac je kasnije rekao novinarima da je shvatio da je puška ukradena nakon što je vidio da se spominje u knjizi iz 1980. koju je napisao stručnjak za stare puške.

“Krađa artefakta iz muzeja – doslovno dijela američke istorije – ozbiljan je savezni prekršaj”, rekla je američka državna tužiteljica Jennifer Arbittier Williams.

“Nakon četiri desetljeća, pravda je konačno sustigla ovog optuženika.”

Uz dan iza rešetaka, Gavin je osuđen na tri godine života pod nadzorom, uključujući godinu kućnog zatvora, kao i na kaznu od 25.000 dolara i isplatu odštete od 23.385 dolara.

Kada ga je u julu FBI ispitao, Gavin je priznao da je ukrao pušku, uz druge antikne puške iz 18. i 19. stoljeća iz muzeja diljem države.

Sudac je kazao da je nastupila zastara za mnoge krađe.

Gavin, sada prikovan za invalidska kolica, izrazio je kajanje.

LIDER