Prije dva mjeseca upozorili da Čovićevo ulizivanje Izraelu ima opasan cilj. Sad se vidi i koji

Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Podijelite vijest

Prije tačno dva mjeseca Raport je objavio analizu u kojoj su upozorili da posjeta Dragana Čovića Izrealu nije slučajna.

Tada su istakli da je njegova posjeta lobističkog karaktera i da njegovo ulizivanje Jevrejima ima jasan cilj – dobivanje podrške.

Čović je svoju posjetu Izrealu pripremao mjesecima tako što se putem Twittera ulizivao izrealskim zvaničnicima, a teren je pipremao i objavljivanjem zastave Izraela na Starom mostu.

ČITAJ JOŠ:  U toku konsultacije: Schmidt večeras nameće Izborni zakon!

I čini se da je danas stigao rezultat.

Prvo je Čović ispunio nekoliko zahtjeva ove moćne države – prije svega uklanjanje ustaških naziva ulica u Mostaru – a sad je dobio nešto zauzvrat.

Ambasada Izraela podržala je ‘legitimno predstavljanje’ odnosno izmjene Izbornog zakona onako kako ih HDZ želi.

Podrška Izraela nije nimalo bezazlena s obzirom da se radi o jednoj od najutjecajnijih država svijeta i strateškom partneru SAD.

S druge strane, probosanski političari u vlasti – Bakir Izetbegović i Željko Komšić – očito osokoljeni rezolucijom Bundestaga misle da su završili posao što bi se na kraju moglo ispostaviti lošom procjenom.

ČITAJ JOŠ:  Čović: Mi smo postigli ono što smo željeli, razgovarao sam sa Schmidtom prije donošenja odluke

Pored toga što je Izrael pružio podršku Čoviću, ne treba izostaviti ni to da je nedavno u posjeti toj državi bio i Milorad Dodik. On se vratio sa nekoliko poslovnih ‘strateških partnera’ koji ću jeftino kupiti velika preduzaća u RS, a njemu napuniti kasu koja bi mu mogla omogućiti još jedan mandat vlasti.


Podijelite vijest