Portal 072info

Prije dvadeset godina održani prvi posljeratni izbori u BiH

Izbori u Bosni i Hercegovini se održavaju svake četvrte godine počev od novembra 1990. godine, koji se smatraju i prvim slobodnim višepartijskim izborima. Prvi poslijeratni izbori u Bosni i Hercegovini, održani su prije 20 godina, odnosno 02. septembra 1996. godine.

Prema svom daytonskom zadatku, Organizacia za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) odredila je 1996. godine, propise glasanja na izborima. Prema zvaničnim informacijama, OSCE je prihvatila registraciju 49 političkih partija i 33 nezavisna kandidata koji su željeli učestvovati na izborima. 

Iz OSCE-a su 1996. godine, saopštili da je 51 politička partija predala prijavu za učešće na izborima, te da su dvije odbijene dok je jedna prihvaćena na opštinskom nivou, iako se željela kandidirati na viši nivo. 

Samo jedan nezavisni politički kandidat sakupio je dovoljno potpisa kako bi se kandidirao za Zastupnički dom BiH. Vladimir Srebrov zadovoljio je kriterij prema kojim se za najviši nivo mogu kandidirati nezavisni kandidati koji skupe najmanje 5.000 potpisa podrške. Za političke partije koje žele konkurirati za isti nivo neophodno je 10.000 potpisa, dok im je za kantonalni potrebno 1.500, a za opštinski 200 potpisa građana.

Političke stranke i nezavisni kandidati su se mogli kandidirati na nivou Predsjedništva BiH, Skupštine BiH, Predsjedništva RS, Narodne skupštine RS, Skupštine Federacije, Kantona i Opštine.

Podijelite članak

Počitajte još

Snažno podrhtavanje tla u Bosni i Hercegovini

Redakcija

Vremenska prognoza za naredne dane u BiH

Redakcija

Prva grupa hadžija stigla u BiH: “Velike emocije, čovjek bi se odmah vratio”

Redakcija

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box