Prije nego što zapostite, obavezno se posavjetujte s ljekarom

5 23

Post je važan segment života svakog vjernika. Osnovni cilj posta je čišćenje duše i tijela od duševnih i tjelesnih strasti. Ramazanski post predstavlja potpuno odricanje od hrane, pića, konzumacije duhana i svih drugih tjelesnih zadovoljstava, loših misli i djela od zore do zalaska sunca i spada u najteže i najzahtjevnije vrste posta. Zbog svega navedenog, post osoba koje imaju zdravstvene probleme treba biti dobro osmišljen, tvrdi nutricionistkinja Inga Marković.

Umanjiti rizik

– Rizik je povećan kod osoba koje boluju od šećerne bolesti, a na inzulinskoj su terapiji ili terapiji koja dovodi do hipoglikemije. Rizik je veći i kod osoba s hipertenzijom, jer dugo uzdržavanje od jela i pića dovodi do pada krvnog pritiska, zatim za osobe s gastrointestinalnim problemima, gdje bolest zahtijeva redovno uzimanje adekvatnih obroka i tako dalje. Sve osobe u riziku trebale bi se posavjetovati s ljekarom prije nego što se odluče da poste, a kako bi smanjile rizik po tjelesno zdravlje – kaže Marković.

Postoje dva obroka u ramazanskom postu. Sehur, koji se smatra lakšim obrokom prije početka posta, obrok prije zore, i ifar, koji se smatra obilnijim obrokom nakon završetka posta, koji okuplja porodicu i obavlja se nakon zalaska sunca.

– Osnovne nutricionističke preporuke baziraju se na indeksu sitosti namirnica, s obzirom na to da je period nekonzumiranja namirnica u postu veoma dug. Za sehur se preporučuju namirnice s visokim indeksom sitosti, a to su prvenstveno proteinsko-lipidne namirnice, u koje spadaju meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, masti i njihovi proizvodi. Namirnice ovakvog sastava omogućavaju duži osjećaj sitosti, sporije se vare, sporije podižu nivo glukoze u krvi i ne uvode nas u kratkom roku u hipoglikemiju – ističe Marković.

Nadoknada energije

Za iftar je prvenstveno bitno nadoknaditi energiju koju je tijelo koristilo za vrijeme posta jer nije bilo nadoknade kroz unos hrane. Tijelo je u postu koristilo energiju iz namirnica konzumiranih za sehur i dio iz tjelesnih zaliha.

Iz svih ovih razloga bitno je da obrok za iftar bude baziran na ugljikohidratnim namirnicama niskog indeksa sitosti, ali visoke energetske vrijednosti.

IZVORAvaz
Prethodni članakHodanje ima mnogobrojne dobrobiti za vaše tijelo
Sljedeći članakBiH iskazala spremnost za kupovinu 720 hiljada Pfizerovih vakcina