PRIJEDLOG IZ 2010: SDA je za 5 miliona mogla riješiti grijanje Zenice!

Grad Zenica preživljava kataklizmične dane, bez grijanja, na izuzetno niskim temperaturama uz povremene nestanke struje i neizvjesne normalizacije života. SDA, stranka koja suvereno vlada ovim gradom 25 godina, nije se oglašavala proteklih dana ovim povodom. Razlog je jednostavan : njihovi kadrovi su glavni krivci što Zenica nema grijanja posljednjih hladnih dana, a pitanje je hoće li ga naredne zime biti uopće.

Problem je mogao biti riješen za 5 miliona!

Bivši gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović i njegovi najbliži saradnici imali su mogućnost da još 2010. godine dugoročno riješe ovaj problem za malu sumu novca. Tada je pripremana izrada studije korištenja viška pare iz konvertorske čeličane Arcelor Mittala. U sve je bio uključen Dragan Šulović, tadašnji savjetnik u federalnom ministarstvu okoliša i stručnjak za energetiku.

Zenica je tako za 5 miliona maraka mogla imati dugoročno riješen problem grijanja i to jeftinijeg ! No, rješenje je dolazilo od uslovno rečeno kadrova SDP-a, a dodatne razloge takve odluke gradonačelnika i sekretara Grada Selvera Kelešture jeste u činjenici da su 2009. godine započeli projekat izgradnje plinske elektrane sa firmom KTG vlasnika Branka Montenegra, pomoću koje bi se grijao grad.

Švicarski KTG nikada nije investirao obećanih 250 miliona eura, a zaradio je prodajom 10 posto svog vlasništva kineskoj grupaciji – firmi SEPCO III. Žurnal je detaljno pisao o sumnjivom poslu koji je Zenica potpisala sa kompanijom KTG. Podsjetimo, opoziciju i medije koji su upozoravali na štetnost i neizvjesnost ovog posla načelnik Smajlović je nazivao protivnicima projekta i napretka Zenice!?

Grijanje kao nacionalni problem Bošnjaka

Ja mogu reći slobodno da je grijanje Zenice jedan megaprojekat i da je ovo nacionalni problem Bošnjaka!

Autor ove izjave je trenutni direktor zeničkog JP Grijanje Sead Kaknjo, treba li naglasiti, kadar SDA. Njegova rečenica najbolje sumira svu bezidejnost ove stranke i njihovih predstavnika u zeničkoj vlasti da ikada riješe problem.

Aktuelni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović će na vanrednoj sjednici Gradskog vijeća predstaviti ideju o formiranju zajedničkog preduzeća sa Arcelor Mittalom. To preduzeće bi putem projekta vrijednog 70 miliona maraka kupilo nekoliko manjih kotlova na plinski pogon, koji bi davali toplotnu energiju za Mittal te gradsko grijanje.

Razlog zašto Mittal sada ne spominje studiju iz 2010 godine je jasan: kotlove bi oni svakako kupili za svoje potrebe, ovako će im grad Zenica biti sufinansijer!

Gradonačelnik Fuad Kasumović u kratkom telefonskom razgovoru za Žurnal tvrdi da nije upoznat sa svojevremenim rentabilnim i brzim rješenjem za zeničko gradsko grijanje.

Prvi put čujem, evo zabilježio sam to”, rekao je Kasumović.

Eto prilike da o tome direktno pita direktora Arcelor Mittala, prije konačne odluke o zajedničkoj kupovini kotlova. Inače, mnogo se govorilo i o mogućnosti da grijanje za Zenicu bude obezbjeđeno iz termoelektrane Kakanj. Kako saznaje Žurnal, tu ideju nije moguće realizovati iz prostog razloga jer je skupa u odnosu na broj potrošača. Stručnjaci navode kako je kapacitet Zenice dovoljan tek za šestinu proizvodnje iz Kaknja i da je zato projekat isplativ samo ako parovod bude usmjeren prema Sarajevu.

zurnal.info

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE