Portal 072info

Prijedlog u BiH: Nove saobraćajne, produžiti registraciju za 20 minuta…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako bi stavilo u funkciju novi pravilnik o registraciji vozila, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine u maju i junu ove godine provelo je proces javnih konsultacija o samom dokumentu nacrta.

Ovo Ministarstvo napravilo je nacrt novog pravilnika o registraciji vozila još početkom prošle godine jer je došlo do izmjena Zakona o sigurnosti prometa, piše Večernji list BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz Ministarstva smatraju da određene odredbe treba uskladiti sa zakonom koji je trenutačno na snazi te kako je potrebno da se određeni postupci pri registraciji vozila pojednostave.

Kakva je procedura?

Tehnički pregled, važeća polica osiguranja, da nemate neizmirenih novčanih kazni, dokaz o uplati police obveznog osiguranja… Sve ovo dio je procesa prve registracije vozila. Neki od procesa pri registraciji vozila su višak, naveli su ranije iz Ministarstva prometa i veza BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

To bi, kažu, trebalo biti regulirano novim pravilnikom. Donosimo kako će izgledati pojednostavljene procedure i koje su.

Jednostavnije procedure za registraciju podrazumijevale bi 
popunjavanje samo jednog obrasca prilikom prve registracije vozila. 
Pokretanje postupka registracije potom bi vršilo nadležno tijelo na 
osnovi zaprimljenog zahtjeva vlasnika vozila ili zakonskog zastupnika. 
Vozači bi, uz popunjeni obrazac, trebali priložiti i druge dokumente 
poput dokaza o vlasništvu nad vozilom, dokaza o identitetu vlasnika 
vozila, dokaza o postupku homologacije, police osiguranja… 

Velike i korisne promjene uslijedile bi za vozače koji produžavaju registraciju. Naime, stupanjem na snagu ovog pravilnika, osoba koja dođe na tehnički pregled vozila, ako nije mijenjala vlasništvo nad vozilom i ako je vozilo tehnički ispravno, moći će proceduru produljenja registracije završiti na tehničkom pregledu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Cilj je skloniti se od administrativnih procedura. Stoga tražimo da ministarstva unutarnjih poslova ovlaste stanice za tehnički pregled da rade za njih produljenja registracije”, naveli su prilikom predstavljanja nacrta pravilnika o registraciji vozila iz resornog ministarstva.

Primjerice, u Hrvatskoj stanice za tehnički pregled rade i prvu registraciju, kao i svako iduće produženje. Jednaka praksa je i u Srbiji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Uzeli smo upravo ono najbolje iz okružja i stavili to u svoj pravilnik. Vozači nemaju nijednog razloga odlaziti u MUP prilikom registracije vozila niti plaćati bilo kome da za njih posreduje u toj proceduri. Stanice tehničkog pregleda trebaju im nalijepiti novu naljepnicu te ih upisati u bazu da su i dalje registrirani”, objasnili su iz Ministarstva prometa i veza BiH.

Traže se mišljenja

U slučaju stupanja na snagu spomenutog pravilnika u ovom obliku, kantonalni MUP-ovi morali bi osmisliti sistem plaćanja koji će vozače osloboditi raznih uplatnica. Kako kažu iz Ministarstva prometa i veza BiH, građani bi u tom slučaju mogli registrirati vozila za 20 – 25 minuta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
“Tijelo nadležno za registraciju može rješenjem ovlastiti pravnu 
osobu ovlaštenu za vršenje tehničkog pregleda vozila da izdaje 
naljepnice za vozila koja su upisana u bazu podataka o registriranim 
vozilima. Za izdavanje naljepnice može se ovlastiti pravna osoba 
ovlaštena za vršenje tehničkog pregleda vozila”, navodi se u nacrtu 
novog pravilnika koji je poslan na mišljenja nadležnim tijelima. 

Stupanjem na snagu novog pravilnika, vozila kojima osiguranja isplate štetu nakon sudjelovanja u saobraćajnoj nesreći morat će odlaziti na tehnički pregled kako bi se utvrdilo mogu li sudjelovati u prometu nakon popravka, a bivši vlasnici vozila moći će u svom osiguravajućem društvu vratiti novac od preostale police osiguranja.

Umjesto potvrde o vlasništvu i registraciji, koju sada imamo u papirnatom obliku, vlasnicima vozila izdavale bi se pametne kartice. Nakon što budu prikupljena sva mišljenja, uslijedit će formiranje prijedloga pravilnika o registraciji vozila, a nakon toga i usvajanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako bi novi pravilnik uskoro stupio na snagu, umnogome bi olakšao proces registracije vozila u BiH, kao i uveo novitete u prometna pravila kakva vrijede u zemljama EU-a.

Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Zahlađenje u BiH je prolazno

072info.com

Sedin Kahriman, generalni direktor “BH Telecoma”: Potrebne su nam 2-3 godine pripreme za uvođenje 5G mreže

072info.com

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)