Prijete nam ekstremne vremenske (ne)prilike

kisa

Ova je godina sedma najtoplija otkad su se 1850. počeli sistematično bilježiti meteorološki podaci, a globalno zagrijavanje izazvaće porast ekstremnih vremenskih prilika poput supertajfuna Haiyana koji je prošlu nedjelju poharao Filipine.

Porast nivoa stakleničkih plinova u atmosferi znači da je globalno zagrijavanje neminovno, rekao je glavni sekretar WMO-a Michel Jarraud u izjavi objavljenoj tokom UN-ove klimatske konferencije u Varšavi.
WMO je na temelju preliminarnih podataka objavio da je prvih devet mjeseci ove godine izjadnačeno s 2003. godinom na sedmom mjestu popisa najtoplijih godina, s globalnom temperaturom 0,48 stepena Celzijusa iznad prosjeka za razdoblje 1961.-1990.

“Ova godina još jednom naglašava dugoročne trendove” prema višim temperaturama izazvanim globanim zagrijavanjem, rekao je Jarraud, dodajući da će 2013. najvjerovatnije završiti među deset najtoplijih godina otkad se obavljaju mjerenja, prenosi Reuters.

Osim tajfuna Haiyana na Filipinima, među vremenskim esktremima ove su godine zabilježeni rekordni talasi vrućine u Australiji i Japanu, te poplave od Sudana do Evrope.

Predstavnici više od 190 zemalja okupili su se u ponedjeljak u Varšavi na 19. UN-ovoj klimatskoj konferenciji na kojoj bi trebale biti dogovorene osnove globalnog sporazuma za smanjenje emisije plinova s učinkom staklenika čije se postizanje očekuje 2015. godine u Parizu.

Ne očekuje se da će na ovoj konferenciji, koja će trajati do 22. novembra, biti donesene ključne odluke, ali bi ona trebala otvoriti put za konferenciju u Parizu i novi sporazum o borbi protiv klimatskih promjena koji će zamijeniti Protokol iz Kyota koji ističe 2020. godine.

Hina

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica