PRIJETI MU ZATVORSKA KAZNA: Otkriven počinilac koji je prijetio smrću dopisniku “Avaza” iz Zenice

Podijelite vijest

Policijski inspektori za cyber kriminal Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) rasvijetlili su slučaj prijetnje smrću novinaru “Dnevnog avaza” iz Zenice Dini Pašaliću, koju mu je preko lažnog Instagram profila u decembru prošle godine uputio H.O. (23 godine) iz Zenice.

Pašalić je prijetnje dobio nakon izvještavanja o saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na Glavnoj gradskoj magistrali u Zenici, poslije koje je, od povreda zadobijenih tom prilikom, preminula jedna djevojka.

– Zahvalan sam policiji, koja je imala jako puno posla, jer je morala provesti puno procedura da bi došla do ovog otkrića. Smatram da je važno, uprkos prijetnjama, ne posustajati u izvještavanju, a svaku ovakvu prijetnju treba prijaviti – ističe Pašalić.

ČITAJ JOŠ:  Zeničanin pretučen i opljačkan

On napominje da je H.O., u prostorijama MUP-a ZDK, priznao da mu je prijetio te da će uskoro u Tužilaštvu ZDK obojica dati i izjavu. Izvjesno da će doći i do sudskog postupka, kada će se H. O. suditi za krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti”, a za što je predviđena i zatvorska kazna.

– Uprava policije krajnje ozbiljno zaprima i dokumentuju sve prijave, odnosno slučajeve upućivanja prijetnji i ugrožavanja sigurnosti novinara, kako bi se najbrže i najefikasnije otkrivali izvršioci tih krivičnih djela. I dalje ćemo, a u cilju stvaranja uslova za objektivno i nepristrasno izvještavanje i rad novinara, krajnje profesionalno preduzeti sve mjere kao i dosad – ističe policijski komesar MUP-a ZDK Semir Šut.

ČITAJ JOŠ:  U sudaru traktora i automobila kod Bilješeva troje povrijeđenih

Ministar unutarnjih poslova ZDK Dario Pekić napominje kako je i ovo pokazatelj da policija ozbiljno radi na tome kako bi novinari mogli neometano raditi svoj posao.

– Ovo je i jasna poruka da će policija stati ukraj svim pokušajima pritisaka i cenzure slobodnom izvještavanju javnosti. Prijetnje i zastrašivanje novinara te ugrožavanje njihove sigurnosti, nećemo tolerisati – kaže Pekić za Fenu.

On najavaljuje da će MUP ZDK nastaviti, u skladu sa nadležnostima, štiti novinare, a one koji se samo i usude na slične stvari, odmah i pravovremeno procesuirati te ubuduće i javno obznaniti imena onih koji misle da su iznad zakona.

ČITAJ JOŠ:  NESREĆA U BIH: Sudarili se automobil i teretno vozilo

– Policija posjeduje svu opremu za otkrivanje prijetnji na internetu- ne samo novinarima, nego i svim drugim građanima koji trpe govor mržnje i ugrožavanje sigurnosti. To je, već na početku mog mandata, bilo opredjeljenje te sam naložio nabavku opreme za otkrivanje o ovakvih slučaja – ističe ministar Pekić.

FENA


Podijelite vijest