Prijevoz putnika vozovima u 2021. godini povećan zbog uvođenja linije Sarajevo – Pazarić

Screenshot 3 16

Željeznice Federacije BiH u prošloj godini prevezle su osam miliona i 4.760 tona robe, što je za 272.806 tona više u odnosu na 2020. godinu kada je prevezeno nešto više od 7,7 miliona tona robe.

U putničkom saobraćaju Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine 2021. godine prevezle su 190.333 putnika, što je više za 67.755 putnika u odnosu na 2020. godinu kada je prevezeno 122.578 putnika. Na povećanje prijevoza putnika, kako su za Klix.ba kazali iz Željeznica FBiH, utjecalo je uvođenje nove linije Sarajevo – Pazarić.

Osnovne vrste sirovina koje Željeznice FBiH prevoze za domaće i inostrane partnere su ugalj, koks, soda, šećer, so, pšenica, kafa, nafta, mazut, papir, drvo, petrol, koks, gips, kamen, željezna ruda, staro željezo, građevinski materijal, kao i druge vrste roba koje se prevoze u kontejnerima.

“Željeznice FBiH osigurale su nesmetano funkcionisanje energetskog sektora u BiH redovnim snabdijevanjem termoelektrana Tuzla i Kakanj sa potrebnim količinama uglja iz rudnika u FBiH. Također, osiguran je nesmetan protok roba u izvozu i uvozu za kompanije Arcelor Mittal Zenica, Gikil Lukavac, Sisecam Soda Lukavac, Natron Hayat Maglaj, Cementara Kakanj, Cementara Lukavac, Belisar-Studen Agram Brčko, Holdina Sarajevo, Hifa Oil Tešanj, Vispak Visoko, Solana Tuzla, Penny Sarajevo, Alternativa Sarajevo, Cibos Ilijaš, Fortin Tešanj, Modernizacija Gračanica, MGV gradnja Zavidovići i druge korisnike željezničkih usluga sa kojima imamo ugovorenu saradnju”, kazali su nam iz Željeznica FBiH.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE