Portal 072info

Prilika za bh. državljane koji znaju turski jezik: Pisanjem o Istanbulu i Ajvaz-dedi do vrijednih nagrada

Turski kulturni centar Yunus Emre u Sarajevu organizira takmičenje u pisanju eseja na temu “Pomen na Istanbul…“, kao i takmičenje u istraživanju “Ko je Ajvaz-dedo“, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre Mehmet Akif Yaman za Anadolu Agency je govorio o detaljima i uslovima prijave na takmičenja.

“Turski kulturni cetnar Yunus Emre od 2009. godine na području Bosne i Hercegovine organizira časove turskog jezika. Ne organiziramo samo certificirane kurseve turskog jezika, već dajemo podršku i časovima turskog jezika u školama, na kursevima i na odsjecima za turkologiju“, kazao je Yaman i dodao kako će ova takmičenja omogućiti da se “pokupe plodovi dugogodišnjeg rada“.

Zbog toga su organizirana dva takmičenja u pisanju, “Pomen na Istanbul (Istanbul deyince…..)“ i “Ko je Ajvaz-dedo?“ (Ayvaz dede kimdir?).

“Uslov za prijavu na takmičenje je poznavanje turskog jezika. Postoji i uslov da je osoba državljanin Bosne i Hercegovine, odnosno mogu se prijaviti Bosanci i Hercegovci koji znaju turski jezik“, kazao je Yaman koji je dodao kako radove treba napisati i poslati na turskom i bosanskom jeziku.

U takmičenju u pisanju eseja o temi “Pomen na Istanbul…“ zainteresirani mogu pisati o onome na što prvo pomisle kada neko spomene Istanbul, zašto je taj grad važan za njih, šta je to u Istanbulu što ih privlači i tome slično.

Takmičenjem istraživanja na temu “Ko je Ajvaz-dedo?“, kako Yaman ističe, žele utvrditi poznate i nepoznate činjenice o “ličnosti značajne za Bosnu i Hercegovinu, a poznate i u Turskoj“.

“Pored toga, postoji mnogo legendi o Ajvaz-dedi. Želimo ih obuhvatiti. Da vidimo šta će izaći iz svega toga“, pojasnio je Yaman i dodao kako oni koji budu željeli pisati o ovoj temi mogu pisati legende o Ajvaz-dedi, ali navesti i historijske činjenice o ovoj ličnosti.

On je dodao da očekuju da bude riječ o jednom akademskom radu.

Radovi za oba takmičenja trebaju sadržavati između deset i 20 stranica teksta. Radove treba pisati fontom veličine 12 i proreda od 1,5.

Predviđene nagrade za najuspješnije radove su povratna avionska karta za Tursku, tablet, bicikl, te setovi knjiga. Najuspješnjih pet radova takmičenja, na oba jezika, bit će objavljeni u vidu knjige.

Prijaviti se mogu državljani Bosne i Hercegovine koji žive u granicama BiH, bez obzira na starosnu dob.

Yaman je istakao kako će prijave početi u nedjelju, 1. maja i trajat će do 19. augusta, nakon čega će posebna komisija izabrati najbolje radove.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box