Portal 072info

Prilika za bh. državljane koji znaju turski jezik: Pisanjem o Istanbulu i Ajvaz-dedi do vrijednih nagrada

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Turski kulturni centar Yunus Emre u Sarajevu organizira takmičenje u pisanju eseja na temu “Pomen na Istanbul…“, kao i takmičenje u istraživanju “Ko je Ajvaz-dedo“, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre Mehmet Akif Yaman za Anadolu Agency je govorio o detaljima i uslovima prijave na takmičenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Turski kulturni cetnar Yunus Emre od 2009. godine na području Bosne i Hercegovine organizira časove turskog jezika. Ne organiziramo samo certificirane kurseve turskog jezika, već dajemo podršku i časovima turskog jezika u školama, na kursevima i na odsjecima za turkologiju“, kazao je Yaman i dodao kako će ova takmičenja omogućiti da se “pokupe plodovi dugogodišnjeg rada“.

Zbog toga su organizirana dva takmičenja u pisanju, “Pomen na Istanbul (Istanbul deyince…..)“ i “Ko je Ajvaz-dedo?“ (Ayvaz dede kimdir?).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Uslov za prijavu na takmičenje je poznavanje turskog jezika. Postoji i uslov da je osoba državljanin Bosne i Hercegovine, odnosno mogu se prijaviti Bosanci i Hercegovci koji znaju turski jezik“, kazao je Yaman koji je dodao kako radove treba napisati i poslati na turskom i bosanskom jeziku.

U takmičenju u pisanju eseja o temi “Pomen na Istanbul…“ zainteresirani mogu pisati o onome na što prvo pomisle kada neko spomene Istanbul, zašto je taj grad važan za njih, šta je to u Istanbulu što ih privlači i tome slično.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Takmičenjem istraživanja na temu “Ko je Ajvaz-dedo?“, kako Yaman ističe, žele utvrditi poznate i nepoznate činjenice o “ličnosti značajne za Bosnu i Hercegovinu, a poznate i u Turskoj“.

“Pored toga, postoji mnogo legendi o Ajvaz-dedi. Želimo ih obuhvatiti. Da vidimo šta će izaći iz svega toga“, pojasnio je Yaman i dodao kako oni koji budu željeli pisati o ovoj temi mogu pisati legende o Ajvaz-dedi, ali navesti i historijske činjenice o ovoj ličnosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On je dodao da očekuju da bude riječ o jednom akademskom radu.

Radovi za oba takmičenja trebaju sadržavati između deset i 20 stranica teksta. Radove treba pisati fontom veličine 12 i proreda od 1,5.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predviđene nagrade za najuspješnije radove su povratna avionska karta za Tursku, tablet, bicikl, te setovi knjiga. Najuspješnjih pet radova takmičenja, na oba jezika, bit će objavljeni u vidu knjige.

Prijaviti se mogu državljani Bosne i Hercegovine koji žive u granicama BiH, bez obzira na starosnu dob.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Yaman je istakao kako će prijave početi u nedjelju, 1. maja i trajat će do 19. augusta, nakon čega će posebna komisija izabrati najbolje radove.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)