doktori16 FENA 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 26, 2021 @ 7:20
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Nesvakidašnja priča ovih dana dolazi iz Kupresa. S obzirom na to da skoro godinu dana tamošnji Dom zdravlja bezuspješno traži doktora, a na njihove konkurse niko se nije javljao, zbog čega je oko 2.500 pacijenata u opasnosti da ostane bez zdravstvene njege, iz ovog mjesta odlučili su na jedan neobičan način pokušati privući mlade doktore.

NER FIT

“Svima nama je jasno da liječnike ovdje teško možemo zadržati jer ovo područje nema neke ponude po pitanju životnih uvjeta. Ipak, Kupres nije daleko, na dva sata je od Splita, Sarajeva i Mostara i mislim da je u današnje vrijeme to dosta blizu”, kazala je Antonija Lozančić, glavna sestra u Domu zdravlja Kupres, javlja Livno online.

Tako u novom konkursu potencijalnom budućem doktoru, osim standardnih uslova, nude i besplatan smještaj te mogućnost specijalizacije.

“Na konkursu prije pola godine nije se javio niko, doslovno nitko nije htio doći. Znamo da je deficit doktora na čitavom području BiH, a mi smo se odlučili proširiti našu ponudu. Mladi ljudi koji nemaju mogućnost specijalizacije neće se zadržavati u malim sredinama i zbog toga nudimo i smještaj, kojeg smo dogovorili u suradnji s općinskim načelnikom, kao i brzu specijalizaciju u okviru primarne zdravstvene zaštite – obiteljsku medicinu, pedijatriju, možda i ginekologiju”, kazala je Lozančić.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Iz Doma zdravlja nadaju se da će, kad već to životne okolnosti ne dozvoljavaju, mala medijska pomoć doprinijeti da Kuprešaci dobiju novog doktora.

“Nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti imati liječnika u ovom našem malom lijepom mjestu”, rekla je Lozančić za kraj.

LIDER