Prilika za posao za 2.276 radnika: Zapošljavanje i članova šehidskih porodica i porodica poginulih boraca

posao 14
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vlada KS-a usvojila je programe mjera za zapošljavanje Službe za zapošljavanje KS-a.

Programi predviđaju zapošljavanje 2.276 osoba za koje su osigurane 19.773.372 KM, od čega 13.674.338 iz rebalansa prošlogodišnjeg budžeta. Ivana Prvulović, resorna ministrica, kaže da je Ministarstvo pripremilo programe na osnovu stvarnih potreba osoba koje se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje KS-a, te poslodavaca i njihovih potreba za kvalitetnim kadrom.

ISKORAK

  • Programi su mjerljivi i cilj je da osiguraju zapošljavanje različitih kategorija nezaposlenih osoba, od pripravnika u realnom i javnom sektoru, do teško zapošljivih kategorija. Program koji bih posebno istakla kao revolucionaran i koji predstavlja iskorak u politici zapošljavanja je Program sufinansiranja zapošljavanja članova šehidskih porodica i porodica poginulih boraca-branitelja kojim su obezbijeđena sredstva za sufinansiranje zapošljavanja 300 osoba iz ove kategorije nezaposlenih. S obzirom na to da je program osmišljen na način da obezbijedi trajanje radnog odnosa od dvije, odnosno tri godine, za osobe koje budu učestvovale u programu, očekujemo da će doći do njihovog trajnog zapošljavanja, izjavila je Prvulović.
ČITAJ JOŠ:  ZENICA: Otvaranje socijalne samoposluge do kraja godine

Ministar za boračka pitanja KS-a Omer Osmanović je istakao da se prvi put, nakon 25 godina, interresornom saradnjom nadležnih kantonalnih ministarstava i JU Služba za zapošljavanje KS-a realizuju konkretne aktivnosti za zapošljavanje članova šehidskih porodica i porodica poginulih boraca-branitelja, dodavši također da je riječ o revolucionarnom programu.

  • Programom koji je usvojen osigurano je 5.868.000 KM za zapošljavanje 300 nezaposlenih osoba iz ove kategorije. Namjera je da javni poziv bude otvoren najduže šest mjeseci ili do utroška sredstava za ovu namjenu. Osim što će se poslodavci moći prijaviti za učešće u ovom programu, također će i nezaposlene osobe same moći preuzeti vaučer za posao od Službe za zapošljavanje i pronaći poslodavca koji će ih zaposliti, pojasnio je ministar Osmanović.
ČITAJ JOŠ:  Američki san postade noćna mora: Kako su Ajša iz Visokog i Merjem sa Floride ojadile bh. građane za 140.000 dolara?!

Direktor JU Služba za zapošljavanje KS-a Tomislav Martinović kazao je da su programi fokusirani na poslodavce iz različitih sektora.

BENEFICIJE

  • Ove godine imamo niz programa i mjera koji će dodatno povezati poslodavce i nezaposlene osobe. Nove programe ćemo predstaviti sljedeće sedmice i pojasniti koje su beneficije i prednosti svakog od njih. Programima pokušavamo obuhvatiti većinu slabo upošljivih kategorija kao što su mladi bez radnog iskustva, žene, osobe koje su dugoročno nezaposlene, te socijalno ugrožene kategorije – dodao je Martinović, piše Oslobođenje.
ČITAJ JOŠ:  Vlada prima radnika za dezinfekciju i prozračivanje prostorija, te osobu za regulisanje gužve

Programi Službe za zapošljavanje KS-a će biti objavljeni u dnevnim novinama i na web stranici Službe. Iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-a pozivaju sve privredne subjekte da apliciraju na programe.

GODISNJICA
MARKETING